Crosst.hr

U Bjelovaru održano natjecanje u lednom penjanju na vodotornju

2015 11 ledno 3

Ove subote, 21. studenog 2105., Bjelovar je bio domaćin 3. kola hrvatsko-slovenskog otvorenog prvenstva u lednom penjanju.

Događaj je organizirao Sportsko penja�?ki klub Grip iz Bjelovara, Hrvatski planinarski savez, Komisija za alpinizam HPS-a i Planinska zveza Slovenije. Kao i ina�?e, glavni i odgovorni na ovom 3. kolu natjecanja bio je Siniša Atlija koji je bio službeni postavlja�? smjerova i sudac na natjecanju.

Dry tooling, za one koji ne znaju, radi se o natjecanju u dry toolingu, odnosno simulaciji lednog penjanja koje se na razini Hrvatske održava već duži niz godina. Unazad nekoliko godina, ovo natjecanje je prošireno na susjednu Sloveniju gdje već postoji veliki broj aktivnih lednih penja�?a.

Ledno penjanje razvilo se iz alpinizma, kada su penja�?i morali savladati određeni dio zaleđene stijene. Zbog toga su morali pronaći tehnike i na�?ine savladavanja kao i najprakti�?niju opremu za penjanje leda. S vremenom i razvojem penjanja, led je postao nešto što su penja�?i željeli penjati. Uskoro su po�?eli tražiti nove izazove i tako je rođeno kombinirano penjanje (mix). Radi se o vrsti penjanja pri kojoj se dijelom penje po ledu, a dijelom po stijeni, tj. gdje se zaleđeni dijelovi stijene spajaju dijelovima po suhoj stijeni, a sve sa potpuno istom opremom – onom za ledno penjanje. Na kraju je nastao dry tooling – penjanje alatima po suhoj stijeni, isprva kao trening za kombinirano penjanje, a sad već kao disciplina u kojoj je moguće naći najteže penja�?ke probleme.

Bjelovar je ove godine 9. put domaćin ovakvog natjecanja i može se pohvaliti jednim od najboljih poligona za vježbanje i natjecanje u ovom dijelu Hrvatske: Vodotornju, koji svojom visinom i konstrukcijom omogućuje postavljanje svih vrsta penja�?kih disciplina i problema.

Tradicionalni događaj u Bjelovaru

Pripreme za natjecanje odrađene su u nekoliko radnih akcija gdje su postavljene smjerovi, o�?išćen Toranj, organizirana klopa i piće, za što je potrebno pohvaliti sve �?lanove koji su pri tome pomogli.

Poseban doprinos ponovo je dao Siniša Atlija koji je neumorno odradio potrebne zadatke i prisustvao svim radovima. On je zajedno sa Sašom Jurićem i Majdom Skra�?ić odradio sve zadnje pripreme: postavljanje kompleta i potrebnih užadi, te je sve bilo spremno za nedjeljnu tekmu.

Ovo je bilo 9. po redu natjecanje u Bjelovaru, a održano je u muškoj i ženskoj kategoriji. Unato�? nepovoljnim vremenskim uvjetima, jakoj kiši i hladnom vremenu, odaziv penja�?a bio je velik: ukupno se prijavilo 12 natjecatelja i 3 natjecateljice. U jakoj konkurenciji iskusnih penja�?a natjecali su se penja�?i iz Zagreba, Siska, Varaždina, Rijeke te gosti iz Slovenije.

Prvi natjecatelji pristigli su oko već oko 9.00h na toranj gdje ih je do�?ekao vrući �?aj, kuhano vino i peciva za koje se pobrinuo Rudi Oškera, koji je ispred Pekare Oškera donirao kruh, peciva i slastice za doru�?ak, a dodatnu energiju dobili smo konzumacijom grickalica i keksa koje je donirao Koestlin Bjelovar.

Natjecanje je po�?elo oko 11.00h kada su se natjecatelji morali dokazati na kvalifikacijskoj smjerova dužine 30 metara gdje je postavlja�? Siniša Atlija priredio raznovrsne probleme i tehnike penjanja: od drvenih trupaca, zareza u betonu do penjanja u stropu i prelaska na vrh kupole vodotornja. Nakon ždrijeba krenulo je penjanje uz podršku prisutnih natjecatelja i gledatelja. Ove godine kvalifikacijska smjer bila je nešto izmijenjena.

U finalnoj dijelu, u 8 minuta dozvoljenog vremena potrebno je bilo popeti prevjesni dio koji se sastojao od dugih i teških gibova te doći do vrha na drvenom jarbolu.

Kao i prošle godine, finalni smjer bio je sakriven ceradom do samog po�?etka finala. Nakon što je finale otvoreno, natjecatelji su imali nekoliko minuta za pregled smjera, te su se tada zaputili u izolaciju.

Prve su penjale natjecateljice: Maja Vranchich (RAK Rijeka), odli�?no je penjala i osvojila prvo mjesto. Druga je bila Sanda Baović (AO Željezni�?ar), a treća Suzana Antolin (AO Velebit).

U muškoj kategoriji najbolji je bio Janez Svoljšak iz Slovenije (AO Kranj), koji je jedini popeo finalni smjer do kraja, i to u odli�?nom vremenu od 6:49. Drugo mjesto zauzeo je Damir Behlić (SPK RiRock), kojem je vrijeme isteklo na vrhu prevjesne smjeri, dok je treći bio Mario Musulin (SPK Direkt) kojemu je izletio cepin te više nije mogao nastaviti.

Na kraju natjecanja, pobjednicima su uru�?ene medalje i poklon paketi našeg sponzora Koestlina!

Dobra organizacija i penja�?ko druženje

Za okrepu i održavanje tjelesne temperature odli�?no je poslužio paprikaš kojeg su ove godine pripremili Tanja i Zvonimir Popović.

Na kraju, zahvaljujemo se svim �?lanovima SPK Grip koji su pomogli u realizaciji ovog događaja.

Hvala Pekari Oškera na donacijama kruha i peciva!

Hvala Koestlinu i Igoru Horvatu koji je zaslužan za Koestlinove slastice i poklon pakete.

Hvala Saši Juriću koji se brinuo oko osiguravanja penja�?a i tehni�?kih detalja, te proveo cijeli dan na kiši i vjetru (“tko bi me mogao platiti da ovo radim!”)

Hvala Stipi Košćaku koji je dizajnirao plakate!

Hvala Miji Vrbanac iz Komisije za alpinizam koja je organizira natjecanje i povjerava nam održavanje ovakvog događanja.

Hvala i svima ostalima koji su na neki na�?in pomogli u realizaciji ovog događanja i svima koji su došli navijati i gledati natjecanje, kao i lokalnim medijima koji su pratili i promovirali ovaj događaj.

Na kraju, veliko i najveće hvala Siniši Atliji koji je ponovno uložio ogroman trud i pregršt vlastitog vremena i materijala kako bi priredio smjeri za održavanje Kupa.

SPK Grip Bjelovar
Zvonimir Popović

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.