Crosst.hr

Svjetski uspjeh Laure Šapić i Frule u daljinskom jahanju

2016 09 laurasapic2016 4

Natjecanje održano u Francuskoj, u Negrepelisse

23.9.2016. u Negrepelisse, Francuska, održala se utrka Svjetskog prvenstva za mlade konje, na kojem je nastupila i Laura Šapić na grlu Frula iz Konjičkog kluba Vinia.
Na utrci su sudjelovala 103 najbolja svjetska jahača, Laura i Frula uspješno su odjahale svoju najdužu utrku od 122 km i plasirale se na odlično 35. mjesto. Koliko je staza bila zahtjevna govori činjenica da je preko 60 jahačkih parova nije uspjelo završiti utrku, a među njima i najveći favoriti – natjecatelji iz UAE, Francuske i Španjolske. Laura i Frula su utrku od 122 km završile za 8 sati 28 minuta i 40 sekundi pri prosječnoj brzini 14,5 km na sat.

Utrka je bila podijeljena na 4 etape. Nakon prve etape od 35 km Laura i Frula bile su na 81. mjestu, nakon novih 30 km na 70. mjestu, u trećem krugu od 35 km stigle su na 43. Mjesto, da bi nakon zadnjeg kruga od 22 km i pređenih ukupno 122 km zauzele 35. mjesto. Koliko je Frula bila dobro pripremljena govori činjenica da što je trka odmicala ona je sve brže spuštala puls da bi na zadnjem veterinarskom pregledu nakon završena 122 km dobila sve najbolje ocjene za opće stanje konja.

Na svečanom otvorenju Svjetskog prvenstva za mlade konje rečeno je da je ovo utrka u kojoj se ne mjeri snaga konja već znanje jahača koji mora promišljeno i taktički doći do kraja utrke i pri tome sačuvati konja jer dobrobit životinja je na prvom mjestu. I nakon dugog puta od 1700 km koji su prošli da bi stigli na utrku i odrađene utrke Laura i Frula su pokazale najviši stupanj pripremljenosti i pri tome dobile sve pohvale i čestitke veterinara za sjajne pokazatelje kondicije konja.

Veliku ulogu u cijeloj utrci imaju i logističari koji pomažu u hlađenju konja, vođenju konja na veterinarski pregled kao i pratnju na stazi tijekom cijelog natjecanja, a što su članovi KK Vinia savršeno odradili. Odlazak Laure i Frule i logističkog tima KK Vinia na Svjetsko prvenstvo financijski su podržali; Grad Bjelovar, Bjelovarsko-bilogorska županija, Elektrometal distribucija plina d.o.o., Milenij hoteli d.o.o., Autoprijevoznički obrt Radošević, Sambi d.o.o. i Agroturizam Vinia. Hranu za konje osigurala je Sedlić grupa d.o.o. i piljevinu Pilana Tomislav.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.