Crosst.hr

Održano prvenstvo Hrvatske u daljinskom jahanju za mlade konje-Kukavica 2015.

2015 9 kukavica 1

Natjecanje u daljinskom jahanju održano je u tri kategorije, 40, 60 i 80 kilometara. Na otvorenoj utakmici nastupilo 12 jahača.

U subotu 26.rujna u Sportsko-rekreacijskom centru „Kukavica“ na području Općine Velika Pisanica, u organizaciji Hrvatskog konjičkog saveza i Konjičkog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije, održano je Prvenstvo Hrvatske u daljinskom jahanju za mlade konje na koje se prijavilo samo pet konja i jahača. Kako je utakmica bila otvorena i za ostale kategorije natjecatelja, ukupno se po izrazito lošem vremenu skupilo 12 natjecateljskih parova. U utakmici dužine 80 kilometara za konje stare šest godina, pobjedu na utakmici i u državnom prvenstvu odnijela je domaća jahačica Laura Šapić na grlu Frula iz Konjičkog kluba ”Špar” koja je trčala prosječnom brzinom od 10,79 km/h. Druga je bila Dinka Kovačević na kobili Gidran 78 Saba iz KK ”Husar” Čazma, koja je trčala prosječnom brzinom od 10,78 km/h, dok je treći izvan konkurencije za državno prvenstvo bio Stefano Osip na kobili Shagya Hajnal iz KK” Istra, koji je utakmicu trčao kako bi stekao uvjete za nastup na međunarodnim natjecanjima.

U utakmici dužine 60 km za konje stare do pet godina nastupilo je sedam natjecateljskih parova, a najbrži par u državnom prvenstvu bila je Tea Vitina na petogodišnjoj kobili Luna iz KK Hrvatski sokol Vukovje. Njih dvije su u otvorenoj utakmici zauzele ukupno treće mjesto, a stazu su jahale prosječnom brzinom od 12,65 km/h. Drugoplasirani mladi konj bio je Dominika Šebalja 54 Finesa, a njih dvoje su u otvorenoj utakmici zauzeli ukupno šesto mjesto dok su stazu prešli prosječnom brzinom 11,77 km/h. Trećeplasirani mladi konj, bila je kobila 270 Anabella Nine Radoševića iz KK ”Furioso” koji su stazu prešli brzinom od 10,51 km/h. U otvorenoj utakmici pobijedio je Domagoj Stančec na kobili Gidran Hajna iz Konjičkog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije brzinom od 13,12 km/h dok je drugoplasirana bila njegova klupska kolegica Petra Špehar na Chloe koja je za njim kasnila jednu sekundu.

U otvorenoj utakmici dužine 40 km na koju je bilo prijavljeno pet natjecatelja, a nastupilo je dvoje najbrži i to Kristijan Ivančević na grlu Camala iz KK ”Husar” iz Čazme, a druga je bila Sanja Toth na kobili Holly iz Konjičkog kluba ”Bjelovar”. Vrijeme je bilo prohladno sa slabim vjetrom i oblačno što je omogućilo jahanje bez pregrijavanja, a teren koji je dva dana obilno zalijevala kiša bio je idealno mekan pa je nakon dvije godine ponovno odrađena utakmica, na kojoj nije bilo isključenih konja. Konje obično iz utakmice isključuju veterinari i to najčešće zbog šepanja ili metaboličkih smetnji uslijed velikih napora. Utakmicu je pratio i Ognjen Preost, predsjednik Hrvatskog konjičkog saveza.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.