Crosst.hr

Održana treća utakmica Croatia Cupa u daljinskom jahanju u Otrovancu, deveti put za redom

jahanje otrovanec 2015 1

Nakon što je iz travnja prebačena u lipanjski termin tradicionalna utakmica u daljinskom jahanju koju deveti put za redom kao domaćin organizira Konjički klub ”Zlatni klas” iz Otrovanca održana je na iznimno visokim temperaturama koje su dodatno otežavale natjecanje u daljinskom jahanju koje je održano na stazama dužine dvadeset, šezdeset i osamdeset kilometara.

Na natjecanju se pojavilo dvadeset dvoje jahača s konjima, a najbolja seniorka na utakmici kategorije CEN1* dužine 80 km bila je Denisse Radin na konju Nik iz KK ”Istra”, dok je Bjelovarka Sarah Trčak na kobili Hadi Hamdani iz KK ”Furioso” zauzela drugo mjesto s kašnjenjem od jedne minute za prvoplasiranom. U utakmici CEN1* dužine 80 km za juniore nastupio je samo jedan jahač Stefano Osip na grlu Napoleon iz KK ”Istra” koji je uspješno završio utakmicu i tako zauzeo prvo mjesto.

U utakmici kategorije B dužine 60 km za seniore nastupila su četiri seniora, a najbolja je bila Silvija Vlahović na grlu Fendy iz KK ”AS-Klinča Sela”, drugi je bio jahač Saša Franjić na grlu 226 Nina iz KK ”Đurđevački graničari” koji je za prvoplasiranim kasnio čak 35 minuta, dok su dva seniora isključena zbog premorenosti konja i šepanja konja. Na utakmici kategorija B dužine 60 km za juniore nastupile su dvije juniorke iz Bjelovara koje su uspješno završile utrku, a prva je bila Laura Šapić na kobili Suri V iz KK Špar, dok je druga bila Mia Šelović na kobili Hladini iz KK ”Bjelovar”.

U utakmici kategorije A na 40 km upisalo se deset seniora, a pobijedio je Midhet Hasić na konju Prkos iz KK ”Ferdinandovac, druga je bila Petra Špehar na kobili Chloe iz Konjičkog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije, a treći Radošević Nino na kobili Anabella iz KK ”Furiosso”. Četvrto mjesto zauzeo je Matija Vohralik na konju Sokol iz Konjičkog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije. Zanimljivo u ovoj utakmici bilo je to što je riječ o kratkoj utakmici na kojoj jahači i konji postižu velike brzine, ponekad i preko 20 km/h no ovog puta su i oni na postolju imali brzine od 12,9 i 12, 8 km/h prosječno na stazi. Od deset seniora isključeno je samo dvoje; jedan zbog probijanja vremena u kojoj se utakmica mora završiti i jedan zbog šepanja.

U utakmici kategorije A za juniore nastupilo je samo troje natjecatelja, svi troje sa područja Bjelovarsko-bilogorske županije, a pobijedila je Tea Vitina na kobili Luna iz KK ”Hrvatski sokol” Vukovje kojoj je ovo ujedno i prva pobjeda. Dvoje juniora iz Konjičkog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije isključena su zbog premorenosti konja jer je njihov mentor, s kojim mladi jahači moraju jahati lovio rezultat i za mentoriranje neprimjerenim jahanjem premorio njihove, za takvo jahanje nespremljene konje. Ukupno je na postoljima u svih šest utakmica bilo šest jahača sa područja Bjelovarsko-bilogorske županije, a sudjelovalo je ukupno jedanaest jahača iz BBŽ iz ukupno pet različitih klubova.

Radi dobrobiti konja svi konji koji su na nekoj utakmici isključeni zbog šepanja ili premorenosti dobivaju dodatnu vremensku kaznu kako ih njihovi vlasnici ili jahači ne bi dovodili na sljedeću utakmicu prije nego što se dovoljno odmore. Ako se problemi s umorom ili šepanjem ponavljaju iz utakmice u utakmicu, tada su ta vremenska ograničenja i prinudni odmor sve duži. Utakmicu u Otrovancu sudila je ekipa sudaca predvođena Smiljkom Selanec; Senka Budimir kao sudac, Zlatko Kramarić kao tehnički delegat i odgovoran za stazu i Jozef Markić kao glavni steward.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.