Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Konjički klub Bjelovar započeo godinu s polaganjem ispita za dozvole i licence

2015 01 31 106

Došle čak sa mora položiti ispite za jahačku dozvolu.

Od nove godine jahači ne mogu izaći jahati izvan jahališta ili dvorišta ako u džepu nemaju jahačku dozvolu. Mnogi to možda ne znaju, ali za kretanje cestom ili poljskim putovima, pa čak i šumom na konju potrebno je položiti ispit kojim dokazujete da možete upravljati konjem, te da poznajete pravila ponašanja. Tako su Marcela Matas 16-godišnjakinja iz Vodica, Magdalena Mudronja također 16-godišnjakinja s otoka Murtera, Ivana Jakopović 37 godina s otoka Brača, kao i gospođa Sanja Toth iz okolice Daruvara te Petra Špehar iz Bjelovara u subotu su na terenima Konjičkog kluba ”Bjelovar” polagali ispite.

Gošće s otoka i obale došle su nekoliko dana ranije kako bi dobro uvježbale program koji je potrebno jahati na ispitu; dresurni test kojim dokazuju da znaju voditi konje u zadanom ritmu od zadane točke do odredišne točke, te kratki teren od 600 metara na otvorenom prostoru gdje je zadana i jedna prepreka kako bi dokazale da mogu i na otvorenom upravljati konjem na siguran način, te preskočiti i neku prepreku bude li trebalo. Marcela, Magdalena i Ivana za jahačku dozvolu, a Sanja i Petra za licencu za disciplinu daljinsko jahanje. Sanja je nakon dresurnog testa zajedno sa Petrom koja je ovaj test imala položen, ranije otišla na kratak teren od dva kruga po pet kilometara između kojih je uslijedila i mala veterinarska inspekcija, baš kao na pravom natjecanju. Na ispitu im je presudilo i njihovo znanje iz teorije koje je provjeravao sudac daljinskog jahanja Zlatko Kramarić koji je svakom ispitaniku dao i određene primjedbe na viđeno, a posebno pohvalio najmlađe dvije polagačice Marcelu i Magdalenu za lijepo jahanje, dok je posebne pohvale za znanje iz teorije dobila Sanja Toth. Tako će svi ispitanici dobiti zaslužene jahačke dozvole i natjecateljske licence koje mogu koristiti kao dokaz o sposobnosti za jahanje i kada odu u Austriju, Njemačku ili drugdje u EU. U zemljama u kojima zbog dobrobiti konja ne možete iznajmiti konja ni u turizmu ako nemate određeno znanje iz vještine jahanja.

A svi oni koji misle da su se sa jahačkim znanjem rodili, slobodni su doći okušati se u ovoj plemenitoj disciplini svakog popodnevna u Konjičkom klubu ”Bjelovar”.

Konjički klub ”Bjelovar” nedavno je dobio kategoriju (tri potkove) za školu jahanja, a poduku dobivate od licencirane voditeljice škole jahanja. Klubovi koji nemaju licencirano osoblje ne mogu kod Hrvatskog konjičkog saveza prijavljivati kandidate ni održavati ispite za jahačke dozvole i natjecateljske licence.

Pročitajte još