Crosst.hr

Hrvatski konjički savez temeljem preporuke FEI-a ponovno pokreće disciplinu parakonjaništvo

parakonjanistvo 1

Prošlog tjedna je u prostorijama Hrvatskog konjičkog saveza održan sastanak klubova, članica tog saveza koji se žele uključiti u razvoj discipline parakonjaništvo.

Riječ je o konjičkoj disciplini koja se godinama odvija ravnopravno s ostalim disciplinama FEI-a (Federation Equestrian International), u isto vrijeme na istom mjestu. Kontinentalna i svjetska prvenstva u ovoj disciplini održavaju se istovremeno, a FEI nastoji sve svoje članice, pa tako i Hrvatski konjički savez motivirati da pokrenu i ovu disciplinu. Tako će se u HKS-u uz dosadašnje discipline; preponsko, dresurno, daljinsko jahanje i vožnja kočija uskoro urediti pravilnici za disciplinu parakonjaništvo. Klubovi su zamoljeni da obavijeste udruge osoba s invaliditetom o mogućnosti za bavljenje sportom u ovoj disciplini.

Do sada se u ovoj disciplini postiglo dosta dobrih rezultata. I to upravo u Bjelovaru. Konjički klub ”Bjelovar” je među prvima imao jahača i konje koji su na visokim međunarodnim utakmicama postizali izvanredne rezultate. Tako se uspjesi nižu od 2004. godine kada se na međunarodnom prvenstvu u Austriji i Mađarskoj osvojilo plasmane na prvo mjesto, u Ateni na paraolimpijskim igrama sedmo, jedanaesto i dvanaesto, na Europskom prvenstvu u Budimpešti 2005. dvije srebrne medalje. U Italiji sa dva jahača na bjelovarskom konju dva prva, jedno drugo i jedno peto mjesto. U Warszawi iste godine dva prva mjesta, u Engleskoj 2006. treće i četvrto mjesto. U Belgiji jedno prvo, jedno drugo i jedno peto mjesto na dva bjelovarska konja, ostvarena norma za Peking, na svjetskom prvenstvu 2007. jedna srebrna medalja, jedno četvrto, jedno peto i jedno deseto mjesto na dva bjelovarska konja, 2008. godine u Norveškoj jedno prvo, jedno drugo i jedno peto mjesto, u Engleskoj 2008. dva prva i jedno drugo mjesto, u Pekingu dva peta i dva šesta mjesta, u Bishop Burtonu u Engleskoj 2010. drugo mjesto za juniora na bjelovarskom konju.

Namjera je Hrvatskog konjičkog saveza omogućiti nastupe u disciplini parakonjaništvo na svim redovnim natjecanjima u dresurnom jahanju, a kada se pojave jahači u disciplini preponskog jahanja za osobe s invaliditetom, takve će uvjete imati i natjecatelji u toj disciplini. Do sada su se natjecatelji u ovoj disciplini natjecali pod okriljem drugih sportskih organizacija te su natjecanja unutar Hrvatske bila odvojena od natjecanja u ostalim konjičkim disciplinama. Često puta su se ta natjecanja svodila samo na državno prvenstvo jednom godišnje. Nakon prvotnog buma u kojemu je na državnim prvenstvima sudjelovalo i do petnaestak natjecatelja, posljednjih godina su se državna prvenstva u dresurnom jahanju za osobe s invaliditetom svela na samo dva natjecatelja.

Stoga je Hrvatski konjički savez odlučio ovu disciplinu koja mu po svemu ionako pripada, te na preporuku FEI-a kao krovne organizacije za konjičke sportove, ponovno uzeti u svoje okrilje kako bi joj dao novi zamah. U svrhu izjednačavanja prava sukladno Ustavu Republike Hrvatske te socijalnog uključivanja osoba s invaliditetom, Hrvatski konjički savez pozvao je sve osobe s invaliditetom da se jave najbližim konjičkim klubovima kako bi se uključili u konjički sport. Za razliku od nekih drugih sportova, ova konjička disciplina može uključiti sportaše u najtežim stanjima i s najtežim oštećenjima organizma, slijepe, gluhe i one koji koriste invalidska kolica kako bi se kretali.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.