Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Horvat zlatni, Golec brončani

2015 02 03 101

Međunarodni taekwondo turnir iz G1 serije BOSNIA OPEN

U Sarajevu se ovog vikenda održavao Međunarodni taekwondo turnir iz G1 serije BOSNIA OPEN. Osvajači medalja na ovakvim turnirima ujedno su i osvajači bodova na svjetskoj taekwondo listi kojom se boduje i rang natjecatelja za odlazak na Olimpijske igre, tako da u seniorskoj kategoriji u godini pred OI nalazi se hrpa nacionalnih timova koji love svoje statuse. Na turniru je nastupio i Bjelovarčanin LUKA HORVAT koji od ove godine nastupa za zagrebački Taekwondo klub “JASTREB”.

Po izlasku ždrijeba osvajanje medalje činilo se kao nemoguća misija. Luku je već u prvom kolu čekao najbolji član srpskog nacionalnog tima Miloš Golubović. Mladi Horvat je rutinski i pametno vodio od samoga početka, te smireno borbu priveo i kraju rezultatom 12:10.

U četvrtfinalu čekao ga je borac turskog nacionalnog tima Yunus Sari koji je bio slobodan prvo kolo, a ujedno je bio i prvi nositelj kategorije na ovom turniru. Sari je inače Lukin poznanik s prošlogodišnjeg Russia Opena kada je Luka cijelu borbu vodio, ali je
diskvalificiran nekoliko sekundi prije isteka borbe te iako je imao rezultat Sari je prošao dalje. Ovaj puta borba je bila neizvjesna kroz tri runde. Pri vodstvu Luke od 4:3 Turčin se odlučio na udarac iz okreta, a Horvat je to iskoristio i pogodio ga preciznim udarcem u glavu (lice) i nokautirao ga. Borba je prekinuta i Luka je ušao u osvajače medalja.

U polufinalnoj borbi Luka se ponovo našao s borcem srpskog nacionalnog tima Ivanom Karajlovićem. I Karajlović je također Lukin dužnik sa prošlogodišnjeg Croatia Opena iz Zagreba kada je Luka tijesno izgubio u borbi za medalju. Danak neiskustvu u seniorskoj kategoriji i umoru ovaj puta nije prošao te je sa 9:3 odlučno prošao u finalnu borbu.

Finala na Bosnia Open-u su bila nešto posebno. Svjetlosni i zvučni efekti, mir u dvorani, centralni tatami. Šesta borba dana – finalna borba kategorije do 80 kilograma. U finalu Luka Horvat i Roberto Botta (talijanski nacionalni tim). Mladi Talijan je inače europski juniorski prvak 2012. godine iz Portugala, kada je bio u istoj kategoriji sa Lukom, a u finalu je pobijedio upravo Španjolca od kojeg je izgubio Luka na tom europskom prvenstvu. Borba je bila jedna od ljepših. Poveo je Botta s 1:0, a na kraju prve runde bilo je 1:1.
U drugoj rundi Horvat udarcem u glavu vodi sa 4:1. U nepunih desetak sekundi Talijan iz okreta pogađa Horvata u glavu i okreće rezultat s 5 bodova na 6:4. Luka do kraja druge runde uspjeva smanjiti na 6:5. Početkom treće runde ponovo uspijeva plasirati udarac u glavu i vodi sa 8:6. Dobiva dvije opomene i smanjuje se rezultat na 8:7 i u tri sekunde prije kraja borbe prima udarac kojim Talijan uspijeva se vratiti u borbu i borba završava sa 8:8. Idu u novu rundu gdje onaj koji prvi osvoji takozvani zlatni bod pobjeđuje. Smireniji je srećom bio Horvat koji je još jednim udarcem u glavu dobio borbu.

Luka je osvojio svoj prvi G1 turnir, upisao se sa punih 10 bodova na svjetsku taekwondo listu, te ovim turnirom produžuje i status vrhunskog borca II. kategorije do veljače 2017. godine. Nažalost, bjelovarski i županijski oci ne podupiru sportaše sa prebivalištem u Bjelovaru, a koji nisu u bjelovarskim sportskim klubovima, te su Horvatu ukinute s novom godinom i sportske stipendije koje je primao. Da bi primao zagrebačku stipendiju Luka je morao promijeniti svoj status boravišta u Zagrebu gdje pohađa Kineziološki fakultet čak na prebivalište, te time i dokumente sa bjelovarskih na zagrebačke.

Napomenimo, da boje JASTREBA već duži niz godina brani i VEDRAN GOLEC olimpijski kandidat i europski seniorski viceprvak. Vedran je bio slobodan prvo kolo, a u borbi za medalju susreo se članom turskog nacionalnog tima Serdarom Yukselom kojeg pobjeđuje sa rezultatom 4:2. U polufinalnoj borbi gubi od pobjednika turnira Alija Sarija, također člana turskog nacionalnog tima i osvaja brončanu medalju. Lukin i Vedranov trener također je Bjelovarčanin Dejan Mesarov.

Pročitajte još