Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Drugo kolo Croatia Cupa u Bjelovaru

daljinsko jahanje bjelovar 1

Na jahalištu Konjičkog kluba ”Bjelovar” u subotu je gostovalo 25 natjecateljskih parova u konjičkoj disciplini daljinsko jahanje.

Na najtežoj utrci CEN1* dužine 88 kilometara pobijedila je Tea Biondić na grlu Havas iz KK ”Ramarin” koja je bila jedina prijavljena u ovoj utakmici. U konkurenciji juniora u utakmici CEN1* dužine 88 km bila su prijavljena dva juniora koji su se za prvo mjesto borili do zadnjih metara staze, a pobijedio je domaći jahač Domagoj Stančec na grlu Gidran Hajnalka iz Konjičkog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije dok je drugo mjesto zauzeo Dominik Šebalj na grlu 323 Kuhaylan Zaid iz KK Hiperion.

U utakmici B dužine 69 km sudjelovalo je pet seniora, a pobijedio je Gordan Šebalj mlađi na grlu 43 Mabrouk Mohar iz KK ”Hiperion”, druga je bila Dinka Kovačević na grlu Gidran 38 Saba iz domaćeg kluba ”Husar” iz Čazme, a treći je bio Mladen Cvjetičanin na grlu 331 Kuhlaylan Zaid H iz KK ”Hiperion”. Od utakmice je odustao nakon druge etape na vlastiti zahtjev nakon uspješnog veterinarskog pregleda Damir Keber iz KK ”Ferdinandovac”. Zbog povrede konja isključena je domaća jahačica iz KK ”Furioso” Sarah Trčak na grlu 367 Hadi Hamdani koja se povrijedila na stazi. U utakmici B dužine 69 km nastupile su dvije juniorke, a prvo mjesto je zauzela Karla Šebalj na grlu 411 Gazal Ahat iz KK ”Hiperion”, dok je dvije sekunde kasnila domaća jahačica Mia Šelović na 119 Hladini iz KK ”Bjelovar”. Ovo je ujedno bio i prvi start na duljim stazama za petnaestogodišnju Miu i mladu šestogodišnju kobilu Hladini. Mia i Hladini se natječu već dvije sezone zajedno, a nakon brojnih pehova u prošloj sezoni, ova je dobro započela.

U A utakmici dužine 38 km nastupilo je u seniorskoj konkurenciji čak 13 jahača, a pobijedila je iskusna domaća jahačica Sandra Prevendar Nekvapil na grlu 304 Gazal Aslan iz KK Hrvatski sokol Vukovje. Drugi je bio domaći jahač Igor Kopejtko na grlu Lana 1 iz KK Husar iz Čazme, a treći ponovno domaći jahač Štefan Gašparac na grlu Suri V iz KK ”Furioso”. Od domaćih jahača nastupio je i Tomislav Hodak na 172 Rubin iz KK Hrvatski sokol Vukovje, te domaći jahač Dražen Ivanović na četverogodišnjem grlu 119 Madhavi iz KK ”Bjelovar”, a zauzeli su šesto mjesto. Ovo je prva sezona natjecanja za ovaj natjecateljski par. U utakmici A dužine 38 km natjecao se samo jedan jahač, domaći Nino Radošević na grlu Blokad Furioso V-25 te je uspješno završio utakmicu i zauzeo prvo mjesto. U timskom natjecanju pobijedila je ekipa Hiperion čiji su jahači skupili čak 2416 bodova (što ovisi o dužini utakmice i plasmanu) dok je drugo mjesto zauzela ekipa Konjičkog kluba ”Magušar” iako je ekipa sastavljena od Bojana, Davora i Ive Lipovac imala samo 608 bodova. Lipovcima je ovaj nastup na maloj utakmici dužine 38 km bio samo malo jači trening prije nastupa na međunarodnoj utakmici sljedećeg tjedna. Bile su prijavljene samo tri ekipe, ali je jedna ekipa ostala bez natjecatelja, pa nije imala minimalna tri rezultata da bi imali pravo na ekipni poredak.

Na utakmici koju je organizirao Konjički klub ”Bjelovar” bile su dvije staze; ravničarska staza koja se prostirala kroz vojni poligon i kretala prema Starčevljanima i Diklenici, te se potom vratila prema klubu. Ova je staza kretala uz kanale i mekim terenom te omogućila vrlo brzo jahanje. Druga, zahtjevnija staza kretala je od poteza prema Starčevljanima prema Diklenici (gdje se dijelom poklapala sa manjom stazom) te potom preko Martinca penjala kroz šume prema Velikom Trojstvu i potom kroz Letičane šumom natrag prema Konjičkom klubu. Ova je staza bila dosta naporna jer je cijelu noć pred utakmicu lijevala kiša i prilično razmočila šumske putove usporivši jahače i zadavši prilično problema konjima koji nisu bili prikladno potkovani. Suci na utakmici bili su Smiljka Selanec, međunarodna sutkinja, Branko Kovačić i Senka Budimir, regionalni suci, a Tehnički delegat (odgovoran za stazu) bio je Zlatko Kramarić, nacionalni sudac. Veterinarski posao odradili su Ivo Đureković, Melita Posavec i Nika Brkljača-Bottegaro. Veterinari nisu isključili niti jednog konja zbog loše spremljenosti za napore ili zbog šepanja što govori o sve većoj kvaliteti natjecatelja u ovoj zahtjevnoj disciplini. Jedan je natjecatelja odustao sam, a jedan jer se konj povrijedio na stazi. U proteklim sezonama gotovo na svakoj utakmici isključivalo se do 30 posto natjecatelja koji su u žaru natjecanja znali pretjerati s brzinama. Jedini slučaj da sa utakmice nije otpao baš nitko dogodio se upravo u Bjelovaru prošle jeseni na 6. kolu Croatia Cupa.

Pročitajte još