Crosst.hr

Domagoj Stančec i Mia Šelović zlatni i srebrni ukupno

jahanje barban 2014 1

Odličnu sezonu su odjahali juniori iz Bjelovarsko-bilogorske županije, a na završnom kolu Croatia Cupa na kojem je ujedno bilo i natjecanje FOR Nations Trophy Final Croatia dobar rezultat u završnoj utakmici Croatia Cupa za juniore na 60 kilometara ostvarila je juniorka iz Bjelovarsko-bilogorske županije; Mia Šelović na šestogodišnjoj kobili Hladini s kojom je nastupala cijelu sezonu u ovoj zahtjevnoj utakmici u kojoj je zbog šepanja konja i metaboličkih smetnji eliminirano 38 posto konja.

Od 19 jahaćih parova u utakmici na 60 kilometara u kojoj se Šelović natjecala eliminirano je sedmero, a osim domaćih jahača nastupili su jahači iz Slovenije, Italije i Austrije. Pobijedio je Stefano Osip na legendarnom konju Wolf, druga je bila Ena Višnjić sa kobilom Peren Li iz KK ”Istra” i treća Mia Šelović na kobili Hladini. Ovime je Mia potvrdila drugo mjesto sa preko dvije tisuće bodova koliko je osvojila tijekom natjecanja u 2014. godini. Na treću poziciju ukupno izbio je Mateo Žufić iz KK Soko Pazin koji je pobijedio na utrci od 32 km dok je na četvrto mjesto pala Nika Družeta na Tadeni iz KK Istra koja je isključena na utrci od 90 km. Da je pobijedila na toj utrci te da Mia Šelović nije nastupila na zadnjem kolu Croatia Cupa, Nika bi vjerojatno izbila na drugo mjesto i potisnula Miu Šelović. Nikada do sada borba za postolje ukupno u Croatia Cupu nije bila tako neizvjesna. Domagoj Stančec iz Konjičkog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije osigurao si je pobjedu još u šestom kolu Croatia Cupa u Osijeku pa na sedmo kolo nije niti došao s konjem, dok je borba za srebro i broncu bila do kraja neizvjesna.

U seniorskoj konkurenciji ukupno u Croatia Cupu nadmoćno je pobijedila Tea Biondić iz KK Ramarin na grlu Havas. Na drugo mjesto ukupno sjajnim jahanjem na utakmici 90 km na kojoj je pobijedio sa konjem Khallil izbio je Antonio Posavec iz KK Zlatni Klas dok je do zadnjeg kola drugu poziciju držao Štefan Gašparac na kobili Suri V iz KK ”Furioso” iz Martinca kome je u utakmici na 60 km kobila prošepala na zadnjem veterinarskom pregledu i time ispala iz dodjele medalja. Treće mjesto zauzeo je Alen Terlević na grlu Srećko iz KK Soko koji je pobijedio na utrci od 60 km za seniore. On je tako na niže pozicije potisnuo i Dinku Kovačević iz KK ”Husar” Čazma koja nije mogla doći u Istru u borbu za medalje zbog zdravstvenog stanja svog konja. Tako je dvoje jahača iz naše županije ostalo bez plasmana u ukupnom poretku za 2014. godinu.

Cijelu utakmicu je pratio general Ognjen Preost, predsjednik Hrvatskog konjičkog saveza koji je i sam dugogodišnji natjecatelj u disciplini preponsko jahanje i veliki ljubitelj konjičkog sporta. Na utakmici su sudili Smiljka Selanec, Harald Grinschl iz Asustrije, Zlatko Kramarić, Toni Uravić i Senka Budimir, dok je tehnički delegat bio Jozef Markić, a glavni Steward Vlado Pazitni i Lucija Starovecka iz Slovačke. Veterinari na utakmici bili su Jelena Selanec, Nika Brkljača Bottagaro i Alen Babić iz Hrvatske te Lucie Kalova i Tomaš Fret iz Češke. Stroga veterinarska ekipa pomno je pratila stanje konja na utakmici, a zbog šepanja i umora te metaboličkih smetnji isključili su 38 posto natjecatelja što je uobičajeno na međunarodnim utakmicama na kojima mnogi žele postići visoke plasmane.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.