Crosst.hr

Zašto plivaju polja od Bjelovara do Vukovara??

poplava kukuruz

Mada je od povlačenja panonskog mora prošlo par milijuna godina, mi i danas nakon par dana kiše možemo vidjeti kako je izgledalo – tvrde to ovih dana seljaci na području Virovitičke i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Našeg seljaka muči ili vlast ili vrijeme, ali kad se to dvoje spoji sve je pod vodom.

Kanali koji nisu produbljeni još od vremena Austro-ugarske sada podjelom na državne, županijske i općinske, stvar dodatno kompliciraju i imamo stanje kakvo imamo, tj imamo poplavljena polja za svake veće kiše.

Dakle, problem koji osjeti gotovo svaki seljak sastoji se u sljedećem. Zbog nekoordiniranih akcija čišćenja kanala između vlasnika kanala – Hrvatskih Voda, županija i općina imamo poplavljena polja nekoliko puta godišnje.

U praksi izgleda ovako, županija i općina svoj kanale očiste, Hrvatske vode svoje kanale koji su najbitniji ne očiste i voda nema gdje otići. Situacija je različita od mjesta do mjesta, ali pravilo je isto, nema koordinacije između „vlasnika“ kanala, odnosno koordiniranih akcija na određenom prostoru i u istom vremenu.

Hrvatske seljake to ne zanima, oni žele kada već plaćaju različite namete državi, odnosno Hrvatskim vodama koje ovih dana šalju opmene i kreću s OVRHAMA, da nemaju ovakve štete svake godine u vrijeme proljeća kada voda uništi zasađene usjeve ili travu na livadama.

Postoji li netko razuman u ovoj državi tko može jednostavno staviti na papir koliki su gubitci, a kolike su uštede za slučaj da ima ili nema poplava po jedinici obradive površine.

Što je skuplje?? Očistiti kanale bez obzira na vlasništvo ili preoravati već gotove usjeve gdje treba samo sačekati vrijeme žetve i ubrati ih??

Sva sila državnih činovnika hvali se kako „povlačimo“ silne novce iz EU fondova. Pa gdje su ti novci? Zašto se ne koriste za ovu namjenu? Zašto na razini Republike Hrvatske nema planova za održavanje kanalske mreže, po kojoj bi se onda uskladili županijski i općinski planovi. Ako kojim slučajem postoje planovi zašto se ne provode?

Bitno je da Hrvatske vode znaju poslati prijedloge ovrha za SLIVNE VODE. Izgleda da im dobro plaćeni činovnici i partijske UHLJEBE služe samo za to, a seljaci će kao u vrijeme kmetova sami kopati kanale.

Povjerenstvo za selo i poljoprivredu HSP
Tihomir Grdinić,član povjerenstva

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.