Crosst.hr

Vesna Pusić u Bjelovaru dala podršku Antunu Korušecu i Damiru Bajsu

pusic bjelovar 1

Predsjednica HNS-a, prva potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić posjetila je Bjelovar. Prvu potpredsjednicu Vlade i ministricu Pusić u Bjelovaru su dočekali Antun Korušec, kandidat za gradonačelnika Bjelovara i Damir Bajs, kandidat za župana BBŽ te predstavnici i članovi HNS-a iz cijele Bjelovarsko-bilogorske županije. Prije početka najavljene konferencije za medije družili su se s građanima na kavi u poznatom bjelovarskom kafiću Art.

Nakon toga prošetali su bjelovarskim korzom do bjelovarske fontane i njezinih kitova, koji su se posebno svidjeli gospođi Pusić. Šetnja je završena u hotelu Central u kojem je održana konferencija za medije na temu ‘Što kontinentalnoj Hrvatskoj donosi ulazak u Europsku uniju?’ i na kojoj su se predstavili Antun Korušec, kandidat za gradonačelnika Bjelovara i Damir Bajs, kandidat za župana Bjelovarsko-bilogorske županije.

Antun Korušec, kandidat za gradonačelnika Grada Bjelovara govorio je o svom četverogodišnjem mandatu na mjestu gradonačelnika grada Bjelovara izdvojivši tri važne činjenice koje karakteriziraju njegov mandat. Prva je višak prihoda nad rashodima u gradskom proračunu za 4,5 milijuna kuna u 2012. godini, kao i višak prihoda u svim gradskim ustanovama. Druga karakteristika mandata je ta da nikakve afere niti incidenti nisu potresali gradsku upravu. Treća činjenica je izuzetno važna i građani to znaju, da rad gradske uprave nikada nije bio transparentniji nego za vrijeme njegova mandata. Gradonačelnik je također rekao da se grad Bjelovar u 2012. godini nalazi na 18. mjestu top dvadeset gradova izbranih za život i posao u Hrvatskoj od ukupno 128 gradova u Hrvatskoj. Po višku prihoda u gradskom proračunu za 2012. godinu grad Bjelovar u odnosu na druge gradove nalazi se na 6. mjestu. Po prihodima svih tvrtki i zaposlenih na 17. mjestu, a po broju poduzetnika nalazimo se na 13. mjestu. Što se tiče pada zaposlenih u 2012. godini, grad Bjelovar se nalazi na 10. mjestu. Korušec je također rekao da je ocijenjen i njegov mandat sa brojkom 7. Raspon ocjena je od 1 do 10.

– Kao bjelovarski gradonačelnik s tom ocjenom svrstan sam među 40 najuspješnijih gradonačelnika u Hrvatskoj.

Korušec je iznio i projekte grada Bjelovara prijavljene prema resornim ministarstvima od 2010. do 2013. godine. Ukupno je prijavljeno 68 projekata, 21 je odobren, 28 je u tijeku odobrenja, a 19 je odbijeno. Ukupno je zatraženo 118 milijuna kuna.

Što se tiče EU projekata, grad Bjelovar je sudjelovao u 32 projekta. Odobreno je 5 projekata, u tijeku je 13 i 14 projekata je odbijeno. Ukupno je zatraženo 2 milijuna 300 tisuća eura, a ostvareno oko 6 milijuna kuna. Za EU fondove trenutno je pripremljeno projekata u vrijednosti 150 milijuna kuna i odnose se na vodovod, kanalizaciju, prometnice, zatvoreni bazen, uređenje središta grada, tehnološko-razvojni centar kao nastavak razvoja Visoke tehničke škole.

– Budući projekti koje će Grad Bjelovar aplicirati na EU fondove bit će: Poticanje malog i srednjeg poduzetništva i samozapošljavanje, pomoć osobama s invaliditetom, razvoj civilnog društva i pomoć nacionalnim manjinama, jačanje kapaciteta institucija – klasterizacija, razvoj novih kurikuluma i cjeloživotnog obrazovanja, istaknuo je Antun Korušec, kandidat za gradonačelnika Bjelovara i zahvalio se Vesni Pusić na podršci njegove kandidature.

Svoj program rada i prve poteze predstavio je i Damir Bajs, kandidat za župana Bjelovarsko-bilogorske županije, koji je rekao: – Bio sam župan u tri mandata, bio sam ministar turizma i dobro znam kada dođete na takvo mjesto da odmah morate početi raditi, a ne razmišljati i čekati da prođe vrijeme. Bjelovarsko-bilogorska županija stoji loše i naš zadatak je napraviti pomake. Naš program je pokrenuti gospodarstvo, poljoprivredu i zapošljavanje. Kako ćemo to napraviti? Prvi potez nakon izbora bit će rebalans proračuna. Taj novac koristit ćemo za izradu projekata. Mi moramo pomoći ljudima, moramo im smanjiti rizik i poduprijeti ih. Ono što želimo je razvoj gospodarstva, a s tim će doći i zapošljavanje. Osim projekta iz turizma koji je jedini prijavljen za povlačenje sredstava, takve projekte moramo imati i iz gospodarstva i poljoprivrede. Da bi se sve to desilo, Županija mora dati potporu svojim gospodarstvenicima i također imati dobru suradnju s Vladom koja će učiniti sve što je u njezinoj moći da se ta sredstva iskoriste, istaknuo je Damir Bajs, kandidat za župana BBŽ i također se zahvalio gospođi Pusić na dolasku i podršci.

Predsjednica HNS-a, Vesna Pusić u Bjelovar je došla podržati HNS-ove kandidate za nositelje izvršne vlasti u Bjelovaru i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na lokalnim izborima. Osim podrške kandidatima ministrica vanjskih i europskih poslova govorila je više o temi: ‘Što kontinentalnoj Hrvatskoj donosi ulazak u Europsku uniju?’

– Vremena ima malo, a posla ima puno! Ispred nas su lokalni izbori koji će po strogim kriterijima biti selekcija radne snage, odnosno selekcija ljudi, koji će nakon toga početi raditi u svom sljedećem ili novom mandatu. Počet će raditi u promijenjenim uvjetima. Samo za ilustraciju, novac koji Hrvatskoj stoji određen u razdoblju od sedam godina 15 je puta veći od sredstava koje je Hrvatska do sada mogla koristiti iz predpristupnih fondova. I taj novac iz perdpristupnih fondova nismo iskoristili, ne zato što nam je netko branio, već nismo bili pripremljeni, naglasila je Pusić.

Također je kazala da je posebno važno da ljudi koji se trebaju učiti tom poslu trebaju stajati sa strane i učiti od onih koji to znaju u prvoj fazi, ali je naglasila: – Ako budu dugo učili na tom poslu propast će nam prva i druga godina za koju imamo predviđeno milijardu i 800 milijuna eura. Za prvih šest mjeseci nakon ulaska u EU do kraja godine predviđeno je nešto više od 600 milijuna eura i sljedeće godine oko milijardu i 200 milijuna eura. To su sredstva koja nam stoje na raspolaganju u ograničenom vremenu, znači za godinu i pol, ne za dvije, tri ili pet. Naši projekti moraju biti spremni i prihvaćeni na stručnoj razini. Tako možemo povući sredstva, u drugom slučaju gubimo novac. Taj novac neće propasti, iskoristit će ga neka druga država koja će ući u EU, ali to neće promijeniti činjenicu da Hrvatska svake godine mora davati svoj doprinos u zajednički Europski proračun, naglasila je Pusić i dodala da moramo imati spremne ljude, koji znaju i razumiju, koji imaju iskustvo, koji znaju što su europske institucije i odlično poznaju regionalnu i lokalnu samoupravu.

– Što se tiče fondova, istaknula je Pusić, mogu se financirati tri vrste projekata i to: Nacionalni, koji se odnose na cijelu državu, projekti koje podržava regionalna i lokalna samouprava i individualni projekti poduzetnika. Glavni razlog zašto poduzetnici ne koriste ta sredstva je dvojak. Prvi je jer ne znaju sve informacije i kako bi se pripremili, što je manji problem. Veći je jer nemaju novaca za izradu projekta. A sada dolazi ono glavno. Tu trebaju ova dva čovjeka, odnosno čelne ljude grada i županije. Oni će pomoći da se projekti pripreme. O tome je Bajs već govorio u predstavljanju svog programa.

Pusić je rekla: – Kada se govori o Europskim fondovima sve izgleda udaljeno, ali to su važne stvari, jer na tome su se digli poljski seljaci. Cijeli segmenti društava su se oporavili i zaposlili koristeći zajedno s lokalnom samoupravom ponuđena sredstva.
Osim sredstava koja su važna, ulaskom u EU carinici s granica nestaju, sve što je bilo 12 % skuplje od bilo koje europske konkurencije više nije od 1.7.2013. Sa tog stanovišta bit će to novi poticaji za ukupnu prerađivačku industriju, poljoprivrednu. Novi vjetar u leđa za drvnoprerađivačku industriju. Bez izvoženja trupca, odnosno sirovine, već će se izvoziti namještaj u što je uložen ljudski rad. Sve će se izvoziti bez dodatnih carina pod istim kriterijima kao bilo koja druga europska zemlja. Također, svi ugovori koji se sklope o slobodnoj trgovini od 1.7.2013. godine između EU i Sjedinjenih američkih država važe i za nas. To znači veliku prednost za naše proizvođače koji su konkurentni. Sve što sam do sada iznijela kazala je Pusić, znači da nemamo vremena razmišljati i smišljati, već početi raditi.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.