Crosst.hr

U HSS-u ostavke zbog poražavajućeg rezultata na lokalnim izborima

hss hrg cacija grcic

Za privremenog v.d. predsjednika Županijske organizacije HSS-a Branko Hrg, predsjednik HSS-ove središnjice imenovao je Dinka Piraka. Tu će dužnost Dinko Pirak obnašati do 19.12.2013. kada će se održati izborna skupština Županijske organizacije HSS-a.

Iz kuloarskih priča doznajemo da će se Dinko Pirak kandidirati za predsjednika, dok će za zamjenike kandidati biti Tanja Novotni, Zdenko Kramarić, Dalibor Jurina i Miljenko Kurevija. Pritom valja reći da je u dijelu županije u kojem žive i kao političari djeluju Miljenko Kurevija i Zlatko Kramarić podrška HSS-u ponekad dosezala i do 80 posto pa je zagonetno kako ta dvojca nisu i ranije ”isplivali” u više slojeve HSS-ovih redova.

Miroslav Čačija, bivši župan i predsjednik Županijske organizacije HSS-a i Stanko Grčić, bivši predsjednik Županijske organizacije na lokalnim su izborima pokazali da njihov rad ne cijene birači koji su u bjelovarsko-bilogorskom kraju ranije bili naklonjeni politici HSS-a.

S druge strane samostalna kandidatura Damira Bajsa kao neovisnog političara (a još pamtimo da ga je iz HSS-a lošim postupcima i nepravednim otimanjem saborskog mandata istjerao Branko Hrg, nasljednik jednog od najnesposobnijeg HSS-ovog predsjednika Josipa Friščića).

U svjetlu ovakvih rezultata na lokalnim izborima, potpuno je jasno da su i Miroslav Čačija i Stanko Grčić na izborima ranije na svoje položaje došli dok je Damir Bajs mjesto župana napustio zbog mjesta ministra turizma. I dok je Bajs uvelike pomagao Bjelovarsko-bilogorskoj županiji s novog mjesta u Ministarstvu turizma osiguravajući brojne potpore razvoju ruralnog turizma i nespecifičnih oblika turizma na kontinentu, Miroslav Čačija i Branko Grčić su svojim nesposobnim djelovanjem u foteljama župana ( Čačija) i predsjednika županijske skupštine (Grčić) samo praznili županijsku kasu bez projekata koji bi dugoročno (priprema projekata za potporu iz EU na primjer) popravili kvalitetu života stanovnika županije. Očigledno su njih dvojca te svoje položaje zadobili samo na valu slave Damira Bajsa čiji su ”nasljednici” postali zbog njegovog odlaska na viši politički nivo. U direktnom duelu na lokalnim izborima birači su poslali jasnu poruku i Čačiji i HSS-u. Čak i u redovima HSS-a ima ljudi koji su žalili i žale zbog činjenice da je Damir Bajs otišao. Oni čak smatraju da bi na parlamentarnim izborima iz ove druge izborne jedinice u sabor ušla dva kandidata da na toj listi uopće nije bilo Friščića, odnosno da je listu predvodio Damir Bajs. Dio samih HSS-ovaca smatra da nisu trebali podržavati HDZ u prošlom mandatu, te da ih je i to koštalo da su s osam saborskih mandata spali na samo jednoga, a ako ništa ne promjene u pristupu, na sljedećim parlamentarnim izborima bi mogli ostati i bez tog jednog. Damir Bajs vjerojatno ne žali što je otišao; kao neovisni političar izbrusit će se i profilirati u još jaču i markantniju ličnost koja se ne mora skrivati iza neke stranke niti podlijegati stranačkoj stegi.

Nedavno upitan o izbornom debaklu HSS-a u županiji u kojoj je imao ogromnu podršku birača, Branko Hrg, predsjednik središnjice HSS-a je zaobišao odgovor, a na veličanstvenu pobjedu Damira Bajsa nije se htio osvrnuti niti jednom riječju.

(Tekst: Senka Budimir)

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.