Crosst.hr

Tribina na temu: Poljoprivreda – ORaH i EU fondovi za ruralni razvoj

orah logo

Slabo iskorištavanje sredstava iz EU fonda za poljoprivredu, neučinkovita i spora javna uprava, te nedovoljna upućenost poljoprivrednika u procese odobravanja sredstava, samo su neki od problema s kojima se RH suočava prilikom korištenja sredstava iz EU fondova. Od 2014. – 2020. godine Republici Hrvatskoj je na raspolaganju prosječno oko 333 milijuna eura godišnje iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Upravo iz tog razloga, Gradska organizacija ORaH-a Čazma organizirala je tribinu na temu „Poljoprivreda i EU fondovi“ za poljoprivrednike i ostale zainteresirane građane. Tom je prilikom predavač, Marinko Bartulović, konzultant za EU fondove i predsjednik Foruma za gospodarstvo ORaH-a Bjelovar, prisutne upoznao sa glavnim smjernicama ORaH-ove poljoprivredne politike, koja je u potpunosti usklađena sa europskim smjernicama, a osnove se odnose na podizanje proizvođačke klime poljoprivredi (olakšice za sve koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom, lakši putevi kreditiranja), razvoj poljoprivredne infrastrukture (stavljanje državnog zemljišta na raspolaganje, okrupnjavanje zemljišta), podizanje znanja i tehnologija u poljoprivredi (bolja edukacija mladih koji se žele baviti poljoprivredom i proizvodnjom hrane), dijalog i suradnja svih aktera u procesu proizvodnje hrane (bolja zaštita proizvođača od neplatiša njihovih proizvoda, poticanje zadrugarstva) i razvoj alternativnih prodajnih kanala (veći broj tržnica za direktnu prodaju, promocija zdrave hrane iz ekološkog uzgoja).

Prisutne čazmance najviše je zanimalo ispunjavaju li uvjete za sudjelovanje u natječajima, sama procedura prilikom odobravanja EU sredstava, kao i u kojoj su fazi napori ORaH-a za aktualiziranjem potencijala uzgoja industrijske konoplje.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.