03. ožujka 2021

crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr

Tko na Elektrometalu zbraja glasove za lokalne izbore 2013!?

Potaknuti događajima sa posljednje sjednice Gradskog vijeća Grada Bjelovara, ostali smo iznenađeni željom određenih predstavnika političkih stranaka da preko leđa tvrtke Elektrometal i njezinih radnika grade svoje pozicije za predstojeće lokalne izbore.

Naime, na sjednici Gradskog vijeća Grada Bjelovara ponovno se potaknula rasprava o tvrtci Elektrometal koja se nalazi u određenim problemima na koje je HSLS prvi reagirao tijekom ljetnih mjeseci kada se većina političara koji danas pokazuju tobože „brigu“ za navedenu tvrtku, mirno kupala i uživala negdje na Jadranu. Tada je bjelovarski HSLS potaknut zabrinutošću radnika Elektrometala, zatražio od gradonačelnika Grada Bjelovara i predsjednika Gradskog vijeća da hitno sazovu tematsku sjednicu Gradskog vijeća na temu stanja bjelovarskog gospodarstva i da se kao najveći dioničar aktivnije uključi u proces pomaganja firme koja je stup bjelovarskog gospodarstva i koja grad Bjelovar opskrbljuje s plinom. Podigla se prašina, dežurni kritičari su nas tada optuživali da sijemo paniku nepotrebno, da je sve u redu, a s druge strane radnicima je uskoro počela kasniti plaća. Uprava Elektrometala je krenula u proces restrukturiranja, ali nažalost tematska sjednica se nije održala, a gradska vlast je nesazivanjem sjednice po nama preuzela političku odgovornost za daljnju sudbinu Elektrometala, kao jedan od najvećih suvlasnika.

Elektrometal se bori i mi smo kao politička stranka dali svoje mišljenje s prijedlozima što se može učiniti. Žao nam je što se članovi nadzornog odbora, kao moralan čin, dok radnici čekaju svoje plaće, nisu odrekli svojih naknada u nadzornom odboru do oporavka tvrtke. Žao nam je što Grad Bjelovar obzirom da posjeduje gotovo 25% dionica nije utjecao na smanjivanje broja članova nadzornog odbora, jače se uključio u procese oko restrukturiranja te informirao javnost detaljnije o učinjenom sa svoje strane. Radnici Elektrometala to su očekivali.

Upravo iz tih razloga, obzirom na protek vremena, smatramo moralno nedopustivim da određeni političari raspravljaju o Elektrometalu s debelim zakašnjenjem, vjerojatno skupljajući političke poene uoči lokalnih izbora, na osnovu svoje „zabrinutosti“, vodeći se onom starom da je „lako biti general poslije bitke“. Nažalost bitka za Elektrometal još uvijek traje i upravo stoga što je Elektrometal tvrtka čije dionice kotiraju na Zagrebačkoj burzi, daljnje narušavanje ugleda tvrtke u javnosti, nakon što su uprava tvrtke i Grad Bjelovar napravili, kako kažu, sve što su mogli, samo otežava poziciju tvrtke na tržištu i ugrožava sigurnost radnih mjesta radnika Elektrometala.

No, kako je očito da određeni političari pokušavaju pridobiti malo medijske pažnje i da pri tome rade štetu svima nama, nudimo im da, kao gradski vijećnici, ukoliko se doista brinu za bjelovarsko gospodarstvo eksploatiraju temu financijskog stanja gradskih poduzeća u svjetlu tzv. “Linićevog zakona” koji stupa na snagu početkom sljedeće godine i zamole gradonačelnika da na sljedeću sjednicu uvrsti temu o izvještaju poduzeća u gradskom vlasništvu o poslovnoj i financijskoj situaciji, uključujući zaduženost i rokove plaćanja, izvršenju planova investicija i drugih pokazatelja kako nam se ne bi dogodilo da nas u zimi oblije hladan znoj kada novi zakon stupi na snagu.

Povezani članci

newsend_hgk