02. ožujka 2021

crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr

Stanje u poljoprivredi Grada Bjelovara

Sve Vas skupa lijepo pozdravljam u ime gradske organizacije HSS-a Bjelovar. Ovaj tekst je osvrt na stanje u poljoprivredi, ponajprije stanja poljoprivrede u Bjelovaru, a samim time i u BBŽ.

Poljoprivreda je specifična gospodarska grana koja ovisi o raznolikom arealu ekonomsko proizvodnih faktora, a ponajprije klimatskim uvjetima koji posljednjih godina uvelike utječu na poljoprivrednu proizvodnju.

Ovim putem želimo ukazati, kako na negativne tako i na pozitivne akcije vezane uz poljoprivredu na našim prostorima. Kako ne bi zli jezici rekli kako je oporbena politika samo da kritizira, mi ćemo započeti s pozitivnim osvrtom.

Pozdravljamo gradske Oce koji su prije nekoliko dana odlučili subvencionirati osjemenjivanje krava na području grada te samim time pomoći seljaku koji se u ovim trenucima nalazi u nezavidnoj situaciji. Time se je pokazalo barem malo obzira prema ruralnim dijelovima grada.

No, postoji još nekoliko segmenata na kojima bismo dali pokoji prijedlog, NE KRITIKU, koji bi pomogli još nekim segmentima proizvodnje. Kao što možemo vidjeti da je hrvatska poljoprivreda na koljenima, postoje poljoprivredne grane koje se zatiru već duži niz godina. Naime, ovdje se želimo osvrnuti na svinjogojsku proizvodnju, koju slobodnu možemo nazvati hraniteljskom proizvodnjom našeg svekolikog puka. U ovom trenutku cijene svinjetine u EU drastično rastu zbog loših propisa i loše politike koja je koštala svinjogojsku proizvodnju te rezultirala povećanom potražnjom, a SMANJENOM ponudom. Kod nas je situacija obrnuta. I ono malo što smo proizveli, jedva se proda, a i ono što se proda to je po mizernoj cijeni od 10 kn po kg žive vage. Dok je na primjer cijena svinja u Njemačkoj skočila na 171 euro na bazi od 100 kg pa sami izračunajte razliku. Želimo ukazati na nepravilnosti koje će jednostavno ugasiti našu poljoprivrednu proizvodnju. Stoga pozivamo našeg gradonačelnika, neka potpiše i subvenciju za osjemenjivanje krmača na prostoru grada, da time pomogne svinjogojcima u ovim teškim trenucima te ne ugasi i ovaj tanki plamičak naše svinjogojske proizvodnje.

HSS će uvijek biti ovdje na našim prostorima, da stane uz seljaka, da se ukaže kako na nepravilnosti tako i da ponudi rješenja za probleme seljaka. Stoga vas sve skupa pozdravljam našim povijesnim pozdravom VJERA U BOGA I SELJAČKA SLOGA.

Zdenko Kramarić
predsjednik GO HSS Bjelovar

Povezani članci

newsend_hgk