Crosst.hr

Reguliranje rada na određeno vrijeme

2016 04 cacic 1

Najava Interpelacije o radu Vlade RH na području radnog zakonodavstva – Reguliranja rada na određeno vrijeme

Zagreb, 12. travnja. 2016. – na današnjoj konferenciji za medije u Hrvatskom saboru predsjednik Narodne stranke – Reformisti Radimir Čačić, najavio je Interpelaciju o radu Vlade RH na području radnog zakonodavstva – reguliranja rada na određeno vrijeme koju će, zajedno s potpisima najmanje 10% saborskih zastupnika uputiti u saborsku proceduru.

Na konferenciji za medije govorila je i predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske (STH) Zlatica Štulić.

Čačić smatra da je potrebno otvoriti raspravu o radu Vlade Republike Hrvatske na području radnog zakonodavstva, obzirom da su u protekle 4 godine uočljivi nepovoljni trendovi povećanja broja zaposlenih na određeno vrijeme u strukturi ukupno novozaposlenih.
„Ovom interpelacijom tražimo od Vlade Republike Hrvatske da poduzme hitne mjere da se taj negativan trend zaustavi. On u sebi nosi i političke posljedice: socijalnu segregaciju i ugrožavanje kontinuiteta provedbe politike prema mladima u okolnostima brutalnog izigravanja radnog zakonodavstva.
U brojkama, prema Eurostatu Hrvatska je u 2014. imala 17% zaposlenih s ugovorima na određeno vrijeme u odnosu na sveukupan broj sklopljenih ugovora o radu. Obzirom da je u Europskoj uniji taj postotak u istom razdoblju bio 14%, to samo po sebi ne bi bilo alarmantno. No, ako pogledamo podatke u Hrvatskoj za promatrano razdoblje od zadnje 4 godine, onda vidimo da ti podaci doista jesu alarmantni. Od 2012. do 2015. udio novozaposlenih na određeno vrijeme u odnosu na ukupan broj novozaposlenih u istom razdoblju je čak oko 93%! U brojkama, u 2014. godini ukupno je novozaposleno 203 721 osoba, a broj novozaposlenih na određeno vrijeme je 192 036 ljudi, što iznosi 94,26%. U 2015. godini ukupno je novozaposleno 206 590 ljudi, a onih s ugovorom na određeno vrijeme bilo je 191 196 novozaposlenih što iznosi 92,54%.
Stoga ćemo predložiti da Vlada Republike Hrvatske u roku od 3 mjeseca uputi u saborsku proceduru zakonsko rješenje kojim će se odrediti u kojim djelatnostima i u kojim granama je zapošljavanje na određeno vrijeme dopušteno bez ograničenja ili s minimalnim postotkom ograničenja, dok u ostalim djelatnostima i granama takvo zapošljavanje ne smije prelaziti 20% od ukupnog broja novog zapošljavanja uključujući i ugovore na određeno vrijeme koji se ponavljaju“, rekao je Čačić.

Predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Zlatica Štulić naglasila je da je ugovor o radu na određeno vrijeme po hrvatskom zakonu iznimka u taksativno nabrojanim situacijama. U Hrvatskoj je pravilo i u trgovini, gotovo da i nema pri novom zapošljavanju ugovora na neodređeno vrijeme, a institut rada na određeno vrijeme je potpuno ukinuo institut probnog rada.

„Uz rad na određeno vrijeme treba vezati i pitanje demografske obnove i druga važna pitanja, posebno problem rasta siromaštva među zaposlenima i povećanje društvene nejednakosti. Sav rizik poslovanja prebačen je na najslabiju kariku, radnika i njegovu obitelj. Trgovina nije sezonska djelatnost i rad na određeno vrijeme treba ograničiti i odrediti isključivo uz zakonom propisane razloge, uz sankciju onima koji to ne poštuju“, zaključila je izlaganje Zlatica Štulić.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.