Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Rad Foruma za zaštitu okoliša Gradske organizacije ORaH-a Bjelovar

orah logo

Dana 11.06.2014. Forum za zaštitu okoliša Gradske organizacije ORaH-a Bjelovar održao je prvo u nizu predavanja za članove i zainteresiranu javnost s ciljem oblikovanja lokalne okolišne politike.

Članovi i simpatizeri upoznati su sa Zakonom o zaštiti okoliša, a uskoro će biti i upoznati sa Zakonom za zaštitu prirode kao temeljnim dokumentima na osnovu kojih se može graditi politika zaštite okoliša na lokalnoj razini.

Upoznavanjem sa Zakonom o zaštiti okoliša članovi i simpatizeri ORaH-a upoznali su se sa zakonskim i pravnim mogućnostima koje lokalnoj zajednici stoje na raspolaganju za zaštitu interesa po pitanju okoliša u kojemu i od kojega žive. Uočen je cijeli niz pozitivnih mogućnosti koje taj zakon pruža, ali isto tako niz „slabih točaka“ koje umanjuju njihovu ravnopravnost u procedurama donošenja odluka vezanih za korištenje i upravljanje okolišom, što je potrebno promijeniti.

Nakon upoznavanja s ova dva zakona ORaH će prema planu rada nastaviti s organiziranjem otvorenih edukativnih predavanja i radionica s ciljem stjecanja osnovih znanja o okolišu kao poticaj za razvoj nove lokalne okolišne politike. Forum za zaštitu okoliša je uočio da se u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji provodi zastarjela i neadekvatna politika zaštite okoliša koja se nije promjenila od druge polovice prošlog stoljeća, što za posljedicu ima negativan utjecaj na količinu i kvalitetu podzemnih voda, očuvanost riječnih, močvarnih i šumskih ekosustava, kao i poljoprivredu kao jednu od vrlo važnih grana za gospodarski razvoj i budućnost ove županije. U sklopu nove okolišne politike moraju se naći i mjere za ublažavanje posljedica klimatskih promjena: ublažavanje bujičnih poplava i toplinskih valova, olakšavanje uvođenja novih tehnologija koje umanjuju negativan utjecaj ljudskih djelatnosti na okoliš, povećanje energetske učinkovitosti u kombinaciji sa korištenjem obnovljivih izvora energije te povećanje profitabilnosti onih djelatnosti lokalnog stanovništva koja imaju pozitivan učinak na očuvanje okoliša.

S obzirom da se radi o interdisciplinarnim problemima, a ORaH se zauzima za konzultiranje struke u kreiranju sveobuhvatnih rješenja, ovim putem poziva sve pojedince, pripadnike civilnog društva, udruge i sve ostale koji imaju odgovarajuća znanja i iskustva po pitanju zaštite okoliša da se uključe u rad Foruma za zaštitu okoliša kao članovi ORaH-a ili kao vanjski suradnici koji žele unaprijediti lokalnu okolišnu politiku u korist lokalne zajednice.

Povjerenik Gradske organizacije ORaH-a Bjelovar
dr. sc. Dragutin Hubak

Pročitajte još