Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Program izravnih plaćanja u poljoprivredi

hss 2014 grb

Stav GOHSS Bjelovar je da cijenjenom čitateljstvu portala bjelovar.info dajemo svoj sud i prijedloge kako bi poboljšali život sela i seljaka, a tako i svih građana lijepe naše. I ovom prilikom smo napisali jedan osvrt na Program izravnih plaćanja u poljoprivredi.

Program izravnog plaćanja u poljoprivredi odredit će budućnost hrvatske poljoprivrede i hrvatskog sela, faktički je izrađen u tajnosti, a o njemu nije bilo javne rasprave niti rasprave u Hrvatskom saboru.

Sramotno je da Ministarstvo poljoprivrede ni u sjetvi ni u žetvi ne oglasi se o problemima u poljoprivrednoj proizvodnji, a već dvije godine sustavno uništava hrvatsku poljoprivredu. Posljedice njihovog rada su ovisnost Hrvatske o uvozu hrane i uništavanje domaće proizvodnje, na što GOHSS Bjelovar stalno ukazuje. Zadnje što smo ukazali putem ovog portala je sramotno niska otkupna cijena pšenice što smatramo ugrožavanjem nacionalne sigurnosti Hrvatske.

HSS je upozoravao da će Vlada na prijedlog ministra poljoprivrede usvojiti Program izravnih plaćanja u poljoprivredi 2015-2020. godine. Tim usvajanjem će se donijeti konačna odluka o uništenju ostalih OPG-a. Tu se radi o egzistenciji 700 tisuća građana koji žive od rada OPG-a. HSS je ministru poljoprivrede uputio svoj prijedlog Programa izravnih plaćanja u poljoprivredi, a po kojima bi se u idućih pet godina srednji OPG-i koji obrađuju do 30 hektara zemlje dobili 534 milijuna eura potpore, a ne 215 milijuna eura koliko predlaže ministar Jakovina. Mala obiteljska gospodarstva dobila bi 105 milijuna eura umjesto po ministrovom prijedlogu 43 milijuna eura. Ministar Jakovina nije razmotrio niti jedan prijedlog HSS-a, ali ni sugestije struke, već je omogućio velikima da dobiju još veće poticaje.

Ova je godina katastrofalna za poljoprivredu zbog vremenskih utjecaja i poteza Ministarstva poljoprivrede koje nije stalo iza poljoprivrednog proizvođača i time hrvatsku poljoprivredu bacilo na koljena. Gospodine ministre počnite komunicirati sa poljoprivrednim proizvođačima, poslušajte vapaj hrvatskog seljaka i pokušajte zajednički riješiti probleme, a ne ih gurati pod tepih.

Ako se uništi hrvatsko selo uništit će se i hrvatska država, jer što je država bez sela i običaja isto kao i ptica bez perja.

Vjera u boga i seljačka sloga!

ZDENKO KRAMARIĆ
PREDSJEDNIK GOHSS BJELOVAR

Pročitajte još