Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Prikupljanje potpisa „Ne damo naše autoceste“

2014 NedamoNaseAutoceste4

Prikupljanje potpisa u Bjelovaru trajat će od 11. do 25. listopada 2014. godine na više lokacija.

Prikupljanje potpisa za izjašnjavanje birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma po pitanju davanja hrvatskih autocesta u koncesiju pokrenuto je i u Bjelovaru 11. listopada na bjelovarskoj tržnici. Prikupljanje potpisa u Bjelovaru trajat će od 11. do 25. listopada 2014. godine na više lokacija.

Prvom danu prikupljanja potpisa nazočili su predstavnici Nezavisnih hrvatskih sindikata, predstavnici GONG-a i vodstvo HSLS-a Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije.
Prema njihovim riječima odaziv će biti veliki jer su građani svih ovih godina na različite načine izdvajali za hrvatske ceste.
Danica Pavliš, povjerenik Nezavisnih sindikata regije Bjelovar rekla je da će svi aktivno raditi kako bi građani ovo shvatili ozbiljno jer u drugom slučaju smatrat će ovo velikim porazom.
Kako se u ovo prikupljanje uključilo i vodstvo HSLS-a, Dario Hrebak, predsjednik GO HSLS Bjelovar rekao je da se HSLS na državnoj razini priključio ovoj akciji koja je od izuzetne važnosti. Također je istaknuo da je HSLS još prije godinu dana uputio Vladi RH alternativni način modela upravljanja Hrvatskim autocestama kao što je uvođenje vinjeta te reprogramiranje kredita.
– Smatramo da će koncesija biti samo kratkoročno rješenje, a dugoročno je to da će hrvatski narod puno više izgubiti. Mi ćemo u ovu akciju uključiti sve naše članove s područja Bjelovarsko-bilogorske županije i naše simpatizere jer cilj nam je prikupiti što više potpisa – naglasio je Hrebak.

Kako bi javnost bila više informirana ovo je samo mali podsjetnik da je Inicijativu Ne damo naše autoceste! pokrenulo sedam organizacija civilnog društva (Mreža mladih Hrvatske, Pravo na grad, Zelena akcija, GONG, Centar za mirovne studije, Savez udruga Klubtura, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju), dva cestarska sindikata (Nezavisni cestarski sindikat i Sindikat radnika Hrvatskih autocesta i cesta) i pet sindikalnih središnjica (NHS, SSSH, MHS, HURS, URSH). Ovih 14 organizacija osnovalo je Organizacijski odbor za izjašnjavanje birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma o uređenju pitanja davanja hrvatskih autocesta u koncesiju, a inicijativi su se priključile i brojne druge organizacije (sindikati, udruge) i građani iz svih krajeva Hrvatske. Inicijativa se okupila sa sljedećim ciljevima:
• spriječiti predloženo davanje hrvatskih autocesta u koncesiju koje je prometno, ekonomski i društveno štetno;
• aktivno uključiti građane u odlučivanje o ovoj važnoj društvenoj temi;
• stvoriti temelj za dugoročnu suradnju organiziranog civilnog društva, sindikata pitanja upravljanja zajedničkim dobrima

Svi predstavnici s prikupljanja potpisa u Bjelovaru pozivaju sve građanke i građane da se uključe u akciju prikupljanja potpisa za referendum protiv davanja autocesta u koncesiju. Besplatni broj telefona za volontere: 0800 4229.

Pročitajte još