Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Presjednik HSLS-a Hrebak se protivi promjenama i naziva ih cenzurom

2014 11 20 102

Zbog promjene u pravilima oko aktualnog sata Dario Hrebak, predsjednik bjelovarskog HSLS-a sazvao konferenciju za novinare u parku na Kvaternikovom trgu.

Zbog najave da će se na predstojećoj sjednici Gradskog vijeća u ponedjeljak donijeti i izglasati odluka po kojoj će se aktualni sat ograničiti na svega sat vremena, konferenciju za novinare je u gradskom parku na Kvaternikovom trgu u četvrtak sazvao Dario Hrebak, predsjednik bjelovarskog HSLS-a. On je tom prilikom rekao da gradski HSLS nema ništa protiv toga da se pitanja postavljaju unaprijed. – Dakle, da se gradska tijela, pročelnici pripreme na naša pitanja. Dapače, slažemo se da će to doprinijeti kvaliteti odgovora. Međutim, u 2. točki prijedloga izmjene poslovnika eksplicitno se navodi da će aktualni sat trajati svega sat vremena. Mi kao gradski vijećnici izabrani smo voljom građana Bjelovara. Građani grada Bjelovara traže od nas da postavljamo pitanja i da na ta pitanja dobijemo odgovore. Cilj vijećnika na gradskom vijeću je demokratska rasprava. Na ovaj način, ako ograničimo aktualni sat na svega sat vremena kršimo načelo javnosti i kršimo načelo ravnopravnosti gradskih vijećnika. U gradskom vijeću postoji 26 vijećnika. Po prijedlogu koji aktualna vlast donosi, izlaganje svakog vijećnika bi trebalo iznositi tri minute, a po toj logici svi vijećnici neće moći postaviti pitanje – rekao je Dario Hrebak novinarima.

Hrebak je nastavio:
– Jedino tako, cenzurom, možemo smatrati ovakav prijedlog ograničavanja aktualnog sata na samo jedan sat. Postoji špekulacija da će određena pitanja teško biti odgovorena javno na sjednicama Gradskog vijeća i Gradu će biti obrazloženje da za to neće biti vremena. Neću insinuirati da će to tako i biti, no čim postoji mogućnost za takvo nešto, to je loša poruka koju možemo poslati građanima. I možemo se zapitati da li se u Gradsko vijeće Grada Bjelovar uvodi cenzura. Dosta je i šlamperaja napravljeno uz samu pripremu ovakvih prijedloga jer ako uzmemo u obzir da 26 vijećnika postavlja tri minute pitanja, vijećnici neće svi moći postaviti pitanje. Zar doista u ovom gradu postoji toliko malo problema koji mogu stati u samo sat vremena. Poručujem gradskoj vlasti da odustane od ovakvog prijedloga i da ga izmjeni, reducira jer ovakvom nespretnom reakcijom stječe se dojam da se mi u gradskom vijeću bavimo samo administracijom. Ispada da smo mi grad blagostanja, a ne grad problema. Gradska vlast bi se trebala baviti problemima Bjelovara, stagnacijom i marginalizacijom Bjelovara i jačanjem gospodarstva ponovno u gradu Bjelovaru – rekao je Dario Hrebak naglasivši kako će HSLS biti protiv ove izmjene i predložiti da sve ostane ovako kao i dosada jer je bilo dobro, te da žele bar jedan dobar razlog zašto će ovo podići kvalitetu rasprave u Gradskom vijeću i biti na dobrobit građana.

No, još se nije dogodilo da su na nekoj sjednici baš svi vijećnici postavljali pitanja, pa je upitno što je Hrebak time htio reći. Osim toga, redovita je pojava da mnogi vijećnici zloupotrebljavaju govornicu na Gradskom vijeću kako bi umjesto postavljanja konkretnih pitanja držali svoja politička predavanja i uglavnom ‘solili’ pamet ostalima. Hrebak je namjeru izmjene članka poslovnika o aktualnom satu nazvao uvođenjem cenzure iako su mu neki od prisutnih novinara prije konferencije izrijekom rekli kako je aktualni sat dobio naziv zato što traje jedan sat, te da se on često vremenski oduži upravo zbog pojedinaca koji ne postavljaju pitanja, nego gnjave ostale svojim političkim govorima.

Pročitajte još