Crosst.hr

Predavanje o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata u Gudovcu

predavanje legalizacija ssdp hsls 1

U Mjesnom domu u Gudovcu okupio se veliki broj mještana, kao i mještana iz okolnih mjesta. Sve njih zanimalo je predavanje o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata. Predavanje je održao saborski zastupnik Vedran Babić.

Vedran Babić ovu značajnu temu počeo je s donošenjem zakona, istaknuvši da je zakon donesen 18. srpnja. 2012. godine, jer stari zakon nije dao efekte. Do kraja 2012. godine za legalizaciju objekata bilo je podneseno 75 000 zahtjeva, a sada je ta brojka oko 95 tisuća. Krajnji rok za podnošenje zahtjeva je 30. lipnja 2013. godine. Do tada se mora predati zahtjev i to za sve nezakonito izgrađene zgrade, kuće koje nemaju dozvolu, rekonstruirani dio zgrade ili kuće, svaka započeta izgradnja (temelji sa zidovima) te izgradnja bez dozvole za građenje, kazao je Vedran Babić i dodao da su svi objekti izgrađeni do 1968. godine legalni i za njih ne treba podnositi zahtjev za legalizaciju.

Osim ovog navedenog, legalizirati se moraju silosi, vodospreme, potporni zidovi, septičke jame, platoi i servisne površine, rekao je Babić te prešao na prostorne planove za legalizaciju, istaknuvši da svaki grad i općina ima svoj prostorni plan, kojim se određuju smjernice i odredbe za građenje. Također je rekao da se legalizirati mogu i objekti na 4 etaže te da su za legalizaciju objekata bitna 4 postupka, i to: arhitekt, geodet, komunalni doprinos i vodni doprinos.

– Ovo su četiri važna postupka za legalizaciju objekata i moram reći da nisu jeftina. Svaki ovaj postupak ima svoju cijenu, naglasio je Babić i dodao da se prvo plaćaju pristojbe. One su oko 200-300 kuna, a onda idu geodetske usluge koje sve ovise o broju objekata i, naravno, cijeni geodeta te komunalni doprinos koji se obračunava prema volumenu objekta i vodni doprinos koji se obračunava po volumenu zgrade.

Nakon sažetog predavanja uslijedila su pitanja, kojih zaista nije bilo malo. Prema pitanjima moglo bi se reći da ljudima još uvijek puno toga nije jasno. Ovo su ljudi koji rade, a većina njih se bavi poljoprivredom, a sve informacije dostupne na Internetu i drugim elektroničkim medijima njima su još uvijek strane. Stoga je ovakva vrsta predavanja izuzetno važna. Sve informacije mogu čuti, a uz to još i pitati.

Ovo je prvi korak kako pomoći našim građanima, tu su još i naši službenici u lokalnim institucijama, koji trebaju imati više strpljenja, saslušati naše ljude i uputiti ih na prava mjesta.

Uz saborskog zastupnika Vedrana Babića, predavanju je nazočila Vanja Posavac, saborska zastupnica i predsjednica gradske organizacije SDP-a Bjelovar, Alen Baščevan, bjelovarsko-bilogorski dožupan i predsjednik Županijske organizacije HSLS-a i Dario Hrebak, predsjednik gradske organizacije HSLS-a Bjelovara. Organizatori prezentacije su SDP Bjelovar i HSLS Bjelovar.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.