07. ožujka 2021

crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr

Potpora Ruže Tomašić i HSP AS zaposlenima u obrazovanju i njihovom štrajku

Republika Hrvatska neuspješno brodi kroz višegodišnju gospodarsku krizu kojoj se ne nazire kraj.

Ne samo kako promjena vladajuće garniture nije ništa promijenila, već se usuđujemo reći kako je trenutno stanje gore nego što je bilo za vrijeme prošle vlasti. Domaće gospodarstvo, kao jedan od stupova na kojima počiva opstojnost naše države, svedeno je na uslužne djelatnosti, a radnici koji su se školovali za rad u znanosti ili proizvodnji svoju sreću nalaze ili u prekvalifikaciji ili u odlasku iz Hrvatske. Trenutno stanje je neodrživo, a Hrvatsku vodi u siguran ekonomski krah i bankrot.

Svjesni kako se državnim proračunom neodgovorno gospodarilo godinama, mi u Hrvatskoj stranci prava dr. Ante Starčević (HSP AS) podržavamo politiku Vlade RH u pogledu smanjenja proračunskih rashoda. Svejedno, ogorčeni smo uskim pogledima vladajuće garniture koja, po istom receptu kao i one prethodne, novac otkida od hrvatskog obrazovnog sustava. Takva politika direktan je napad na hrvatsku budućnost koja je nepostojeća bez ulaganja u znanost i razvoj modernih tehnologija. Stoga ovim putem
zahtijevamo od Vlade Republike Hrvatske da prestane lišavati hrvatske građane i njihovu djecu budućnosti u njihovoj domovini!

U najavi proračuna za 2013. godinu, kao i u projekcijama za 2014. i 2015., proračunski izdatci za obrazovanje su znatno smanjeni, čime se obezvrjeđuje većinom visokoobrazovane ljude koji prenose znanja i vještine našoj djeci te zajedno s nama svima sudjeluju u njihovom odgajanju. HSP AS smatra kako su Hrvatskoj potrebna dodatna ulaganja u obrazovni sustav kako bismo primjenom suvremenih znanja i tehnologija bili konkurentni na zajedničkom europskom tržištu. Smanjenje dosadašnjih ionako mršavih izdavanja za obrazovanje svrstavamo se uz bok egzotičnim otočjima koji žive isključivo od turizma i trgovine. Takvo neodgovorno promišljanje i političko djelovanje mi u HSP AS smatramo izdajom nacionalnih interesa!

Također, nakon što smo ukazali javnosti na nelegalnosti pri postavljanju gospodina Zorana Oreščanina za ravnatelja Škole za cestovni promet u Zagrebu, ovim putem želimo ukazati na skandaloznost aktualnih smjena 14-oro ravnatelja. Podsjećamo, gospodin O reščanin je po političkoj liniji, iako se radi o osobi s krivotvorenom svjedodžbom o završenom srednjoškolskom obrazovanju, postao ravnatelj jedne od zagrebačkih škola iznimno bogatog budžeta na izričiti zahtjev ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića. Dekretom, baš kao i u navedenom slučaju, ministar razrješuje 14-oro provjerenih ravnatelja i imenuje nove po političkoj liniji. Takvo kadroviranje u resoru koji je ključ hrvatske budućnosti smatramo iznimno štetnim za Republiku Hrvatsku te pozivamo ministra da podnese ostavku te spasi ono malo dostojanstva što mu je preostalo.

Nadalje, ovim putem izražavamo javno svoju potporu zaposlenima u obrazovanju koji u četvrtak stupaju u štrajk. Želimo im puno uspjeha u borbi za adekvatno vrednovanje njihove stručnosti i požrtvovnosti pri radu u kaotičnom obrazovnom sustavu kojeg je politika izmrcvarila do kraja.

Za budućnost naše djece, za ekonomsku održivost države, za konkurentnost Republike Hrvatske u Europskoj uniji.

Povezani članci

newsend_hgk