Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

ORaH pripremio predavanje o opravdanosti upotrebe konoplje u medicinske svrhe

2015 PredavanjaKonoplja 1

Dvorana HAK-a je u srijedu navečer bila premala da primi sve zainteresirane za predavanje na temu opravdanosti upotrebe indijske konoplje u medicinske svrhe. Oni koji nisu stali u dvoranu, stajali su u hodniku, a osim predavača dosta je govorila i sama publika. Na početku predavanja održana je prezentacija o povijesti upotrebe konoplje, te o vrstama koje se upotrebljavaju.

O načinu na koji spojevi iz konoplje djeluju na ljudsko tijelo, odnosno na koji način poboljšavaju stanje pacijenata s raznim dijagnozama govorio je liječnik, dok je o sadnji i uzgoju govorio poljoprivrednik, vlasnik OPG-a koji je konoplju posadio i požeo na svojim poljima. U svakom slučaju, publika je pratila predavanje bez daha, postavljala su se i brojna pitanja, davali odgovori, a suma svega je da je upotrebu konoplje nakon tisuća godina njene primjene (o čemu postoje i povijesni zapisi) izvan snage stavio lobi proizvođača lijekova.
Marihuana je nepravedno stavljena na listu teških droga iako nema dokaza da je itko ikada umro zbog pušenja jointa.

Na predavanju su iznijeti i rezultati raznih istraživanja koji potvrđuju ljekovitost i superiornost konopljinih pripravaka u odnosu na klasične lijekove. Kako je rekao jedan od brojnih predavača, najveći problem s konopljom je što je ona jeftina i što ju svatko može sam uzgojiti.

Iz tog razloga je trebalo narodni lijek zabraniti kako bi se narodu moglo prodati mnogo neučinkovitih lijekova s brojnim nuspojavama. Činjenica da lijeka za neke bolesti (osim pripravaka marihuane) nema, proizvođače lijekova ne brine. Tako oni koji bi razvoj multipla skleroze mogli smanjiti i svoj život bitno poboljšati trebaju biti zatvarani zbog uzgoja konoplje za vlastito izlječenje. Budući da konoplja u svom jeftinom obliku liječi bez nuspojava (osim ponekad manje opijenosti) veliki broj boleština, njena široka upotreba bacila bi na koljena veliki broj proizvođača neučinkovitih lijekova.

Neka narod pati i za loše lijekove plati. Kamo bismo stigli kada bi svaka teta uzgajala fini čaj od cvjetova konoplje ili ljekovito ulje od sjemenki. Ili još užasnije, kada bi netko tko pati od kroničnih bolova popušio koji joint! To bi bilo strašno. Jer tada ne bi svakodnevno kupovali preskupe lijekove koji zapravo ne liječe uzrok nego posljedice neke bolesti uglavnom slabo ili nikako.

Jedan od predavača je govorio i o upotrebi marihuane u rekreativne svrhe, te kako bi ozakonjenje pušenja pomoglo i poljoprivredi i turizmu. Tada bi vjerojatno posjećenost naše obale trajala ne samo u sezoni nego zapravo cijele godine kao u Amsterdamu. No, prozvana je i jedna stranka koju su na predavanju glasno okrivili za kriminalizaciju marihuane, odnosno konoplje. HDZ je kriv za istrebljenje konoplje s naših njiva i za zakone koji se moraju promijeniti da bi se ta biljka uopće mogla koristiti cijela. Do nedavno se koristiti smjelo samo sjemenje.

Zakon je tražio da se ostatak mase zakopava. Kao da to ne bi mogla biti hrana za životinje na domaćinstvima ili građevni materijal za pasivne kuće. Čak je i Adidas proizveo tenisice od konoplje u kojima vam se noge ne znoje kao u drugim materijalima, a o udobnosti kretanja da se i ne govori. Od konoplje se između ostalog dobiva i plastični materijal koji je za razliku od sadašnjih proizvoda biorazgradiv. I umjesto da se iskoriste svi benefiti te magične biljke koju smo nekada izvozili, mi se borimo da se dozvoli bar sijanje i pokoji proizvod. A vlasnici OPG-ova koji ju siju trebaju dokazati i da nisu bili kažnjavani!

Pročitajte još