Crosst.hr

ORaH-ov edukativni sastanak sa članstvom i simpatizerima

orah logo

Forum za zaštitu okoliša Gradske organizacije ORaH-a Bjelovar održao je 14. srpnja 2014. još jedan edukativni sastanak sa članstvom i simpatizerima u skladu sa planom rada za 2014. godinu. Ovaj puta bilo je to upoznavanje sa Zakonom o zaštiti prirode. Prezentaciju je održao Darko Podravec, član Gradske organizacije OraH-a Bjelovar i predsjednik Foruma za zaštitu okoliša.

Nazočni su upoznati s koncepcijom Zakona, načinom na koji su organizirane institucije nadležne za provođenje mjera za zaštitu prirode te postupcima davanja ili odbijanja dopuštenja za korištenje, uzgoj i trgovanje prirodnim vrijednostima na održivi način. Pri tome je naglašeno da se prirodnim vrijednostima smatraju krajobraz, biološka raznolikost, žive vrste u svim razvojnim oblicima, genetska raznolikost zavičajnih vrsta, ali i neponovljiva geološka raznolikost, speleološki objekti, minerali i fosili, sve ono čime je potrebno upravljati na održivi način.

U raspravi koja je uslijedila utvrđeno je da Bjelovarsko-bilogorska županija i sam grad Bjelovar raspolažu značajnim količinama prirodnih vrijednosti koje su dane pod nadzor i upravljanje nedovoljno opremljenoj i nedovoljno stručnoj županijskoj javnoj ustanovi, što je rezultat neadekvatne lokalne politike. Zbog slabe primjene brojnih mogućnosti održivog razvoja koje ovaj Zakon regulira dolazi do propadanja prirodnih potencijala županije, od kojih najveće koristi može imati upravo lokalno stanovništvo.

Forum za zaštitu okoliša smatra da se zaštita prirode u županiji može poboljšati žurnom uspostavom komunikacije između korisnika prostora poput ribolovnog saveza, lovačkih društava, ribogojilišta, šumarije i nadležnih institucija poput Ureda za graditeljstvo i zaštitu okoliša, javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima, Državnog zavoda za zaštitu prirode, a s ciljem provođenja projekata održivog turizma i poljoprivrede, uzimajući u obzir da je potrebno osigurati izvore financiranja za istraživanja, edukaciju i početna ulaganja.

U narednom periodu Forum za zaštitu okoliša radit će na informiraju javnosti i poticanju dijaloga radi prepoznavanja iznimnih prirodnih vrijednosti u BBŽ-i i stvaranja preduvjeta potrebnih za realizaciju projekata održivog razvoja na opće dobro kao i na mogućnosti otvaranja novih radnih mjesta koji takav razvoj omogućuje, poručuju iz ORaH-a Bjelovar.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.