Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

ORaH ODRŽAO PRVE UNUTARSTRANAČKE IZBORE

drago hubak

Stranka Održivi razvoj Hrvatske predstavila je rezultate unutarstranačkih izbora koji su održani 18. listopada (prvi krug) i drugi krug 9. studenoga 2014.

Izbori su provedeni za sve stranačke funkcije, a predstavljen je i izborni proces kojim su, po prvi puta u nekoj političkoj stranci u Hrvatskoj, članovi i članice elektroničkim ili dopisnim putem izvršili tajno glasanje prema načelu „jedan član, jedan glas“, a kandidati i kandidatkinje su prošli kroz proces kadrovskih testiranja. Prilikom izbora je poštovano i načelo paritetne demokracije koje omogućava jednaku zastupljenost muškaraca i žena. Sveukupno gledajući, može se ustvrditi kako su provedeni unutarstranački izbori ORaH-a svojevrsna inovacija u unutarstranačkoj demokraciji u Republici Hrvatskoj.

Izborni proces je započeo 18. kolovoza, a završen provedenim izborima 26. listopada. Kadrovska komisija je tijekom procesa provela testiranja kandidatkinja i kandidata. Ovisno o funkciji na koju se aplicira, provedene su procjene dnevnika aktivnosti, razgovora s aplikantima/aplikanticama te testiranja njihovih sposobnosti. Temeljem testiranja donijete su preporuke i mišljenja slijedom kojih su prihvaćene kandidature onih s pozitivnim mišljenjem, dok su se oni bez pozitivnog mišljenja mogli kandidirati samo s prikupljenim potrebnim brojem potpisa podrške.

Informatičari ORaH-a, u suradnji s informatičarima tvrtke Mobility izradili su glasačku platformu na kojoj su registrirani/e članovi/ice ORaH-a putem dodijeljenog tajnog broja – tokena otključavali sustav i pristupali/e procesu izbora. Biranje putem sustava e-votinga trajalo je u nedjelju, od 07 do 19 sati. Glasovi članova/ica koji/e su glasali/e dopisno su pribrojani u srijedu, 29. listopada, kada je Izborna komisija izradila i Zapisnik o provedenim izborima.

Temeljem popisa birača/ica pravo glasati na ovim unutarstranačkim izborima imalo je ukupno 1481 birača/ica. 1266 birača/ica odabralo je elektronički način glasanja, a 215 birača/ica odabralo je dopisni način glasanja. Ukupno je glasalo 63,94 % birača/ica. Birana su tijela i funkcije na tri teritorijalne razine: središnjica, četiri regionalne organizacije te gradske organizacije.

Na nacionalnoj razini, odnosno na razini središnjice birana su sljedeća tijela ORaH-a: Glavni i Nadzorni forum, njihovi/e predsjednici/e te Predsjedništvo stranke. U Predsjedništvo ORaH-a izabrani/e su: Kristina Vajda i Dino Krupić (Istočna regija), Vlasta Toth i Kristijan Mavrek (Središnja regija), Marina Biti i Alen Protić (Zapadna regija) te Natalija Rajčić i Ivan Buljan (Južna regija).

Za predsjednika Glavnog foruma izabran je Gordan Cmrečki, dok za predsjednicu Nadzornog foruma izabrana Petra Barešić.

Na razini Središnje regije izabran je za predsjednika Središnje regije Saša Stanislav Horvath a također su izabrani/e članovi/ce Predsjedništva regije i Regionalnog foruma. U rukovodstvo Foruma Središnje regije iz Bjelovara izabran je Dean Mustač, a u Predsjedništvo Središnje regije izabrana je Silvija Dropulić iz Daruvara.

Na nivou gradskih organizacija ORaH-a birani/e su članovi/ice Gradskih foruma, Predsjednici/e gradskih organizacija te Potpredsjednici/e gradskih organizacija. Za prvog predsjednika Gradske organizacije ORaH-a Bjelovar izabran je dr.sc. Dragutin Hubak, a za potpredsjednicu Marina Demšić te potpredsjednika Darko Podravec. Izabrani članovi Gradskog foruma GO ORaH-a Bjelovar su: Snježana Matić, Renata Horžić, Davorin Hribljan i Radoslav Žiher.

Radi deakumulacija funkcija iz Predsjedništva Središnje regije povukao se je nakon izbora izabrani dr.sc. Dragutin Hubak, a iz rukovodstva Foruma Središnje regije povukao se je Darko Podravec i Marina Demšić.

Predsjednik Foruma Gradske organizacije ORaH-a Bjelovar
Dr.sc. Dragutin Hubak

Pročitajte još