Crosst.hr

Očuvanje tradicije; žene Hrvatskog srca HSS-a pred katedralom

hss uskrsno jutro 2013 1

Prikaz tradicijskog običaja ”Uskrsno jutro” održan je u subotu prije podne pred Katedralom sv. Terezije u Bjelovaru.

HSS i Hrvatsko srce, organizacija žena HSS-a predstavili su tradicijski Uskršnji stol kojeg je blagoslovio svećenik kako bi građani mogli uživati u pravom tradicionalnom blagdanskom stolu. Nakon blagoslova, svi su bili pozvani da kušaju domaće delicije iz domaćih OPG-a koji proizvode domaću hranu. Svećenik je tijekom blagoslova ukazao na potrebu za biranjem domaće hrane i izbjegavanjem proizvodnje koja zbog nakane da se proizvede više sadrži loše sastojke pa i otrovne.

– Ova posebna tradicija je vraćanje korijenima naših baka i djedova, koji su se nakon korizmenih dana i posta opuštali uz blagdanski stol – rekle su žene Hrvatskog srca. Građani su također mogli uživati u bogatom blagdanskom stolu, a nakon toga ponijeli su zelenu pisanicu kući. Na ovaj tradicionalni način čelni ljudi HSS-a čestitali su svim građanima Uskrs, najveći kršćanski blagdan.

Čestitke su uputili i mladi HSS-a, koji su na Daruvarskoj tržnici dijelili uskrsne pisanice i družili se s građanima.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.