Crosst.hr

Nova privatizacija za rasprodaju hrvatske imovine?

laburisti press croatia 1

Zašto se po hitnom postupku usvaja zakon težak 31 milijardu eura kako bi se rasprodavalo ono što valja, postavili su pitanje na konferenciji za novinare održanoj u srijedu ispred zgrade Croatia osiguranja na Kvaternikovom trgu bjelovarski laburisti.

Mislav Damjanić, tajnik Hrvatskih laburista, stranke rada govorio je o neuspješnosti Vlade temeljem brojčanih pokazatelja.

– Pogrešnom strategijom razvoja ova je Vlada dovela do pada BDP-a za dva posto u odnosu na 2011. kada je rast bio 0%, a povećao se i broj nezaposlenih za 47 tisuća te je inflacija 3,4 posto. Ovakva neuspješnost Vlade ne može se nadoknaditi pristupom upravljanju državnom imovinom na način kako to Vlada predlaže zakonom koji želi hitno donijeti. Croatia osiguranje vrijedi 15 milijardi kuna, a prodajemo ga za dvije milijarde. Zadaća svake Vlade morala bi biti osnaživanje fiskalnog kapaciteta države, ali kroz gospodarski rast. Ako to nije sposobna, nema pravo svoju nesposobnost nadoknađivati rasprodajom državne imovine. Zašto uopće prodajemo nešto što dobro posluje i donosi dobit? – pitao je Mislav Damjančić, tajnik Hrvatskih laburista, stranke rada.

Mislav Damjanić rekao je i da se strategija i zakon za upravljanje državnom imovinom donose bez stvarnog stanja što i koliko toga imamo i čime možemo gospodariti. On je također pitao i tko čini Vladu, tko čini povjerenstva i tko je to ovim zakonom postao najmoćniji čovjek Hrvatske? Na kraju konferencije rečeno je i da imaju informaciju kako će Česma podijeliti minimalac i da se nadaju kako će radnici s 31.12. ove godine zadržati radna mjesta. Također su članovi stranke Laburista komentirali i činjenicu da je Elektrometal dobio vrijeme za predstečajnu nagodbu te da su uvjereni da će se s novim vodstvom ta tvrtka oporaviti jer zaposlenici Elektrometala nisu krivi za sadašnje loše stanje u tvrtki, već loše poslovne odluke uprave i menadžera koji su loše vodili tvrtku.

Konferencija je, prema njihovim riječima, održana na korzu ispred zgrade Croatia osiguranja simbolično zbog toga što se tvrtka želi prodati uvelike ispod njene stvarne vrijednosti kako bi se jednokratno zakrpale proračunske rupe.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.