Crosst.hr

Na udaru ministra Hajdaš Dončića opet oni najslabiji, građani i lokalna samouprava

hss priopcenje ceste

I nakon tri i pola godine loše i za Hrvatsku pogubne vladavine „Kukuriku“ koalicije nema kraja lošim potezima na štetu onih najslabijih, a to su kao i bezbroj puta do sada građani i lokalna samouprava.

Da tragedija za građane bude veća Odluka ministra prometa i pomorstva Hajdaš Dončića o razvrstavanju cesta donesena je uz blagoslov Županijskih uprava za ceste, koje su u direktnoj nadležnosti župana, dakle onih koji su uz lokalnu samoupravu direktno birani od svojih građana da štite njihove interese.

Da podsjetimo, zbog najavljenog smanjivanja prihoda Županijskim upravama za ceste, našlo se rješenje u vidu Odluke ministra Hajdaš Dončića o razvrstavanju cesta, kojom su brojni kilometri do sada županijskih cesta svrstani u nerazvrstane ceste i nadležnost lokalne samouprave, naravno bez dodatnih prihoda kojima bi se te ceste održavale. Dakle, Županijske uprave za ceste će izgubiti dio prihoda, ali i još veći dio rashoda za održavanje brojnih kilometara do sada županijskih cesta pa će ostati na istome, dok će i ovako osiromašena lokalna samouprava dobiti nove rashode za održavanje brojnih kilometara sada nerazvrstanih cesta koje su često u vrlo lošem stanju i samo u makadamskoj izvedbi. Zbog toga brojni građani, a posebno oni koji žive u najsiromašnijim ruralnim područjima, i dalje će se voziti po lošim cestama i makadamu i zbog prašine i dalje neće smjeti otvoriti prozore na svojim kućama, dok oni koji trebaju brinuti o cestama i ubiru prihode od građana za tu namjenu prilikom registracije vozila i kupnje goriva i dalje će se voziti u skupim limuzinama i neracionalno trošiti novac, i umjesto da ga ulože u sanaciju i modernizaciju prometnica u ruralnim područjima da cinizam bude veći oni to prebacuju u nadležnost lokalne samouprave bez lipe dodatnih prihoda.

Kako je na zadnjoj sjednici Županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije većinom glasova, ali uz protivljenje HSS-ovih vijećnika, donesena Odluka o prodaji posljednjeg županijskog udjela u Cestama d.d. pozivamo župana da upravo prihod od prodaje „Cesta“ d.d. ne završi za „krpanje“ rupa u Županijskom proračunu nego da stvarno završi za krpanje rupa na cestama, na način da se ostvarena sredstava preraspodijele gradovima i općinama naše županije kao kapitalna pomoć upravo za održavanje i modernizaciju cesta koje sada iz nadležnosti Županijske uprave za ceste prelaze u nadležnost lokalne samouprave. Dodatno napominjemo da prodajom posljednjeg udjela u „Cestama“ d.d. Županija ostaje i bez dijela dobiti navedenog poduzeća, koji se u vremenima do prije dvije godine, za vrijeme HSS-ovih župana, koristio za uređenje i izgradnju dječjih igrališta u ruralnim područjima, dakle upravo na području općina i gradova, kojima sada ministar Hajdaš Dončić uz blagoslov Županije daje nove obaveze bez izvora prihoda.

Da zaključimo na ovaj način i ovakvim odlukama država uz blagoslov Županije guši i ovako težak život naših građana u ruralnim područjima koji su često i desetke kilometara udaljeni od urbanih središta pa će se na putu do liječnika ili djece do škole voziti i dalje lošim cestama, često makadamskim, a o novim i uređenim igralištima djeca u tim krajevima mogu samo sanjati. Uz nedostatak sredstava za život jer radnih mjesta nema, a od poljoprivrede se ne može živjeti, tim stanovnicima ostaje samo iseljavanje iz tih područja, koje je nažalost u zadnje vrijeme sve češće i izvan granica Republike Hrvatske, pa uz prirodno odumiranje i iseljavanje, naša sela ostat će vrlo brzo prazna, a Hrvatska gospodarski i demografski devastirana.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.