Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Ministre Jakovina koliko još nameta na hrvatskog seljaka?

markica za prskalice

Ministarstvo poljoprivrede je uvelo još jedan dodatni namet na hrvatske seljake pravdajući to zaštitom okoliša i nekakvim uredbama EU. Jakovina postupa kao da je Mirela Holy ministrica poljoprivrede, a Hrvatska kolonija EU što se po postupanju ministra može zaključiti.

Najnoviji namet je registracija prskalica za poljoprivredne usjeve bez kojih seljaci ne mogu kupiti zaštitna sredstva za zaštitu poljoprivrednih kultura. Cijena baš i nije mala i iznosi 600 kuna, s time da prskalica mora biti usklađena s nekim izmišljenim normama i seljaci redovito moraju uložiti dodatna sredstva (ugraditi manometre i sl.) da bi prošli „“tehnički pregled“.

Cijeli proces je organiziran samo s jednim ciljem da neka ustanova zaradi pristojnu sumu novaca na račun ionako osiromašenih seljaka što ilustriramo primjerom da je poljoprivrednik za prskalicu staru godinu dana, uvezenu iz Njemačke morao kupiti manometar jer kao nije u skladu s EU standardima.

Hrvatska stranka prava postavlja pitanje što sa seljacima koji imaju registriran OPG, a nemaju prskalice? Na koji način će oni provoditi zaštitu svojih kultura? Što je sa seljacima koji nemaju registriran OPG? Na koji način će oni raditi na zaštiti svojih kultura?

Iz svega proizilazi da je Ministarstvo poljoprivrede po tko zna koji put krenulo u neki projekt bez da ga je pripremio i napravio simulacije kako će to funkcionirati na terenu.

U svim ozbiljinim državama ozbiljni ljudi najprije testiraju projekte i tek onda krenu u realizaciju istih.

Slijedom rečenog pitamo ministra Jakovinu – što je slijedeće?

Registracija plugova, drljača i svih ostalih priključaka koji se koriste u poljoprivredi!?

Dokle više?

Povjerenstvo HSP-a za selo i poljoprivredu
Tihomir Grdinić

Pročitajte još