Crosst.hr

Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić dao je podršku kolegi Vedranu Babiću

hajdas doncic babic 1

Bjelovar je posjetio i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić kako bi dao podršku kolegi Vedranu Babiću, kandidatu za župana Bjelovarsko-bilogorske županije, koji je ušao u drugi krug lokalnih izbora. Osim podrške ministar je iznio i realnu situaciju izgradnje brze ceste te nove željezničke pruge.

Prije govora ministra Vedran Babić, kandidat za župana BBŽ-a je rekao: – U drugom smo krugu županijskih izbora i moram reći da svi imamo slične programe i to je činjenica. Pročitao sam sve. Ono što je najveći problem naše županije je konkurentnost. Mi smo 17. županija po redu. Svi investitori će prvo posjetiti prvih 16 županija pa onda nas. Naš najveći problem je prometna infrastruktura. Kako ne bi bilo nekih dvojbi, tu je moj kolega i ministar prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić koji će realno pojasniti prometnu situaciju u našoj županiji i od kuda treba početi.

Kakva je situacija u prometnoj infrastrukturi naše županije ministar Siniša Hajdaš Dončić je rekao: – Ovdje sam ispred SDP-a da svom kolegi i prijatelju Vedranu Babiću pružim svu toplu ljudsku podršku i zaželim puno uspjeha u drugom krugu županijskih izbora. Kao što je Bjelovar jedan od najljepše uređenih gradova u Hrvatskoj, mislim na njegovu povijest prije svega na njegov urbanizam, tako smatram da i Vedran i županijska lista koju predvodi SDP može urediti Bjelovarsko-bilogorsku županiju. I to županiju reda i rada i podići konkurentnost te županije. Da bi se u tome uspjelo nužna su ulaganja u primarnu infrastrukturu, rekao je ministar Hajdaš Dončić i dodao da on ne dolazi dati lažna obećanja, već govoriti realno i što građani ove županije mogu očekivati.

– Na prvom mjestu je brza cesta koja sigurno sve zanima. I to brza cesta koja je podijeljena u tri jedinice. Prva jedinica je Vrbovec-Farkaševac. Ti radovi bi trebali biti završeni iduće godine na ljeto. To je realnost i to ćete sigurno vidjeti, naglasio je Hajdaš Dončić i nastavio da je drugi dio od Farkaševca do Bjelovara, ali za to ne postoje građevinske dozvole, postoji samo dozvola za jedan objekt i to za most Bjelovacka“ za koji je već obavljen tehnički pregled, a zašto ne postoji građevinska dozvola za dalje to treba pitati nekoga u prošlosti. Ono što je važno, da su Hrvatske ceste preuzele tu studiju za izgradnju drugog dijela dionice od 16 kilometara i oni će kroz postupak javne nabave pripremati tu dionicu za daljnje radove. Moram biti realan, naglasio je Hajdaš Dončić, i ponovo reći da je nemoguće do 2015. godine bilo što početi na ovoj dionici, kada nema dokumentacije, i ako netko bilo što drugo priča od toga nema ništa. Tek krajem 2015. godine može biti raspisan natječaj za izvođače radova i brza cesta se može očekivati tek krajem 2017. godine ili početak 2018. godine. To je istina i to je realnost, naglasio je ministar Siniša Hajdaš Dončić.

– Što se tiče drugog infrastrukturnog projekta, a to je pruga Gradec- Sveti Ivan Žabno, on kreće puno brže i već u sedmom mjesecu bit će pušten natječaj za izvođače radova. Riječ je o kompletno novoj željezničkoj pruzi vrijednosti 32 milijuna eura. Dio tog prometa očekujemo od europske komisije. Natječaj je spreman i nakon ulaska Hrvatske u EU bit će raspisan tender. Paralelno s tim ide kompletna adaptacija pruge Dugo Selo – Križevci koja će također olakšati komunikaciju građanima BBŽ-a. Neki pomaci ulaganja u infrastrukturu na području ove županije već su napravljeni na pruzi Daruvar-Sirač, koja je već nakon dugo dugo godina obnovljena.

Na kraju je ministar Hajdaš Dončić rekao: – Za uspješno gospodarstvo BBŽ-a nužna su ulaganja u prometnu infrastrukturu i na tome ćemo postupno raditi. Sve što sam do sada rekao to je čista realnost i to mogu očekivati građani Bjelovara i cijele županije.

Na pitanje novinara, kako nema projektne dokumentacije, kada se uvijek govorilo da postoji?, ministar je odgovorio da su bivši ministri ugovarali radove bez projektne dokumentacije, što je protivno zdravom razumu. Ne možete uvesti izvođača ako nemate građevinsku dozvolu. Svi potpisani ugovori bili su samo radi politikantstva. Bio sam u Koprivnici i to su me isto pitali i odgovor je isti. Nažalost, i ovdje i kod njih ista je dinamika radova. Ništa ne možemo raditi ako nemamo dokumentaciju, prvo moramo imati građevinsku dozvolu i studiju utjecaja na okoliš.

Budući da brzu cestu nećemo još dugo vidjeti, ostalo je jedino da pitamo kada će se prvi putnici voziti novom željezničkom prugom? Ministar je pogledao u svoj šalabahter i odgovorio: – Krajem 2015. ili početkom 2016. godine.

Na kraju svog govora i svih pitanja ministar je još jednom dao podršku Vedranu Babiću istaknuvši: – Iako nisam iz Bjelovara, moje osobno mišljene da je on najbolji izbor za župana.hajdas_doncic_babic_2.jpg

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.