06. ožujka 2021

crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr

Liberalke BBŽ obilježile Međunarodni dan žena

Međunarodni dan žena ustanovljen je 1910. godine na prvoj međunarodnoj ženskoj konferenciji u Kopenhagenu, na prijedlog njemačke socijalistice Clare Zetkin.

Tijekom povijesti, žene su na ovaj dan održavale demonstracije, zahtjevajući jednakost i pravo glasa, dok se danas slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola, ali isto tako i upozorava na još uvijek prisutne probleme nejednakosti te nasilja nad ženama.

Upravo je taj problem potaknuo zastupnike Europskog parlamenta da ove godine povodom Dana žena stave naglasak na problem nasilja nad ženama, upozoravajući da danas ne postoje zakonodavne mjere na europskoj razini, niti sveobuhvatna strategija kojom bi se riješio ovaj problem. Stoga se Parlament EU u Rezoluciji „Borba protiv nasilja nad ženama“ koja je usvojena 25. veljače 2014. godine, zalaže za promjene te usvajanje takvih pravnih akata.

Obilježavanju ovog Međunarodnog praznika, pridružile su se i Liberalke BBŽ i članovi Gradske organizacije HSLS-a Garešnice, dijeleći ženama garešničkog kraja simboličan poklon – cvijet maćuhice, kao podsjetnik na dosadašnja postignuća žena u borbi za jednakost te priznanje svim hrabrim ženama današnjice koje i dalje ustraju na istim ciljevima.

Povezani članci

newsend_hgk