Crosst.hr

Laburisti najavljuju pretvaranje radnika u jeftinu radnu snagu

laburisti kolovoz press 2013 1

U ponedjeljak su Hrvatski laburisti – stranka rada, Podružnice Bjelovarsko-bilogorske županije u Bjelovaru održali konferenciju za novinare na kojoj je osim Zlatka Tušaka, predsjednika podružnice u Bjelovaru govorio i Dragutin Lesar koji je osim o neslaganju laburista s novim prijedlogom Zakona o radu koji umanjuje ionako mala radnička prava govorio i o uništavanju socijalne države te stvaranje takozvane pozitivne poduzetničke klime.

– Sve veći je postotak nezaposlenosti mladih ljudi. I oni koji rade uglavnom rade po ugovoru na određeno ili na skraćeno radno vrijeme. Svi oni primaju minimalne plaće, a što je minimalna plaća? Ako imate dijete, platite čuvanje, putne troškove i neki gablec i to je cijela minimalna plaća. Zaključak je jedan: trošak rada pada, a ne da raste, naglasio je Lesar.

Prisjetio se Lesar ministra Linića, koji je prije tjedan dana izjavio da poslodavci koji ne plaćaju porez nisu potrebni državi.

– Postavljam pitanje ministru Mirandu Mrsiću: Što je s poslodavcima koji ne plaćaju doprinose i plaće? Jesu li oni potrebni državi?

Lesar je također rekao da je Matija Gubac znao da će imati Miranda Mrsića sigurno ne bi podigao bunu, već bi čekao da on nešto napravi, ali ministar do sada nije ništa napravio.

– Kada naučimo biti neposlušni konceptu profita kako ga vide računovođe, otvaramo vrata civilizacije – rekao je John Maynard Keynes.

Lesar je govorio o zahtjevu za stvaranjem pozitivne poduzetničke klime koju traži svjetska trojka (MMF, Svjetska banka i EK) rekavši da taj zahtjev nije poslan samo Hrvatskoj, nego svim državama koje pokušavaju izbjeći dužničko ropstvo i zadržati barem dio monetarnog, financijskog i energetskog suvereniteta.

– Ta ”pozitivna poduzetnička klima” po receptu Trojke ima osam točaka zahtjeva ili kako se to službeno kaže preporuka. Ulagačima treba osigurati ostvarivanje natprosječne profitne stope, osigurati socijalni mir, uništavanjem kolektivnih ugovora osigurati što niže nadnice, komunalnu i komunikacijsku infrastrukturu učiniti što jeftinijom, osigurati što niže ekološke standarde, stalnim napadima na školski i zdravstveni i mirovinski sustav smanjiti izdvajanja i prava u javnom sustavu, a jačati privatni sektor, uvesti fleksibilno tržište rada i smanjiti što više javni sektor – sve privatizirati – nabrojao je preporuke Dragutin Lesar i rekao da je od 2008. Vlada RH provela čak šest točaka u cjelini, a sada se započinje s realizacijom zadnje dvije novim Zakonom o radu, privatizacijom HPB-a, Croatia osiguranja, koncesioniranjem auto cesta, nakon toga i ostalog.

– I nakon stvorene povoljne poduzetničke klime nitko ne ulaže u proizvodnju. Zašto? Zato što su sve naše Vlade smatrale da nije posao države spašavati radna mjesta u proizvodnji. I zašto strane banke diktiraju ne samo cijene kapitala, nego i sektore u koje se može ulagati? Postoji samo jedan odgovor. Banke štite interese svojih nacionalnih gospodarstava uništavanjem svake konkurencije – rekao je Dragutin Lesar, šef Laburista.

Zlatko Tušak, predsjednik bjelovarske podružnice rekao je da će prijedlog novog zakona koji je na javnoj raspravi biti upućen u saborsku proceduru, a prihvati li se, to će značiti da će radnici imati manju plaću, veliki broj njih minimalnu. Zlatko Tušak je govorio i o uvođenju posebnog otkaza u slučaju kada poslodavac radniku ponudi manju plaću, a on na nju ne pristane.

– To je neprihvatljivo jer se odnosi reguliraju kolektivnim ugovorima i pravilnicima. Iznimno ako nema ugovora, a poslodavac zapošljava više od dvadeset radnika, sklapaju se tarifni ugovori. Ako se usvoji novi prijedlog Zakona o radu, doći će do pada plaća radnicima, pada standarda i to će se odraziti na već tešku gospodarsku situaciju. Tu je i pitanje radnika koji se privremeno zapošljavaju preko agencija. Po novom zakonu oni bi se tako mogli zapošljavati neograničeno. Upravo su radnici u agencijama za privremeno zapošljavanje obespravljeni. Imaju niske plaće, a često im daju otkaze prije blagdana pa ih zapošljavaju nakon blagdana da im ne moraju platiti i te dane na koje bi imali pravo. Uvođenjem nezakonitih otkaza zbog kojih radnik uđe u spor sa poslodavcem, a dokaže nezakonitost otkaza te neće ili ne može ponovno početi raditi kod istog poslodavca, sada bi dobivao samo naknadu u visini od šest plaća, a ranije je to bilo 18 plaća – rekao je Zlatko Tušak, predsjednik podružnice Hrvatskih laburista – Stranke rada Bjelovarsko-bilogorske županije.

Promjeni li se Zakon o radu na predloženi način to će značiti skoro robovski rad za male plaće i bez ikakvih prava za radnike.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.