Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

KUKURIKU koalicija u Bjelovaru

kukuriku bj 2011 1

KUKURIKU koalicija u Bjelovaru predstavila svoj Plan 21 – politika prema braniteljima. O tom planu predsjednik SDP-a Zoran Milanović glasno i jasno je poručio, jamčimo svim braniteljima “pošten i transparentan odnos”, podvući ćemo crtu i imamo konkretne planove, želimo s braniteljima razgovarati otvoreno i nećemo ukidati ničija prava, posebno kad je riječ o braniteljima, imamo dobre namjere, izjavio je Milanović.

Što će sve KUKURIKU koalicija napraviti za branitelje, ako oni dođu na vlast, objasnili su saborski zastupnici dr.sc Mirando Mrsić i Ante Kotromanović, točnije iznijeli su šest ključnih točaka programa Plan 21- vezan za branitelje, čiji je glavni cilj pomoći braniteljima da se ne osjećaju zapostavljeno, ističući da nije rješenje pisati recepte praxitena, normabela i sličnih lijekova, već raditi na tome da branitelji imaju kompletnu zdravstvenu skrb. Ta kompletna zdravstvena skrb je osnivanje Centra za sveobuhvatnu zdravstvenu skrb branitelja i ratnih veterana, u što spada klasična rehabilitacija, prevencija, proučavanje borbe protiv PTSP-a i rehabilitacija Oružanih snaga RH nakon povratka iz misije, a sve to, kazao je Mrsić, “nije Sveto pismo, već nešto što sigurno daje rezultate, a ne traži velika sredstva i silne novce, sve imamo, samo treba posložiti”.

Ante Kotromanović govorio je o zapošljavanju branitelja u privatni sektor, kazavši da će oni raditi na motiviranju privatnika da zaposli branitelja, a uz zapošljavanje, branitelji moraju biti i stambeno zbrinuti.

– Osim toga, kazao je Kotromanović, planiramo reorganizaciju Ministarstva branitelja, vratiti braniteljima njihovo ministarstvo bez obitelji i generacijske solidarnosti u njemu te organizirati ministarstvo na način da reagira brzo i učinkovito na potrebe braniteljske populacije, posebno kada je riječ o birokratskoj proceduri. To treba skratiti i pojednostaviti.

Kotromanović je također iznio da je bitan transparentan i čist registar branitelja, a ne da nam se dogodi da imamo pukovnike poput Sanadera ili Barišića, naglasivši da će se koalicija držati ratnog puta svakog branitelja.

O čistom registru branitelja i njegovoj objavi, postavljeno je i pitanje iz publike, na koje je predsjednik Milanović odgovorio: – Ne bojimo se objaviti registar branitelja, optužnice dolaze i bez objave registra.

Pročitajte još