Crosst.hr

Korušecu i Bajsu podršku dala i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić

ministrica violic u bjelovaru 2013 1

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić u petak, 10. svibnja 2013. prvi puta je službeno posjetila Bjelovar i najmlađu biskupiju Bjelovarsko-križevačku.

Ministricu su dočekali Antun Korušec, kandidat za gradonačelnika Bjelovara, Damir Bajs, kandidat za župana Bjelovarsko-bilogorske županije, predstavnici HNS-a čija je i sama članica te Mladen Medar, ravnatelj Gradskog muzeja Bjelovar.

U društvu vodećih ljudi Bjelovara ministrica je bila gost Bjelovarsko-križevačke biskupije gdje je razgovarala s Josipom Stipančevićem, katedralnim župnikom i dekanom bjelovarskog dekanata.

U svom razgovoru ministrica Andrea Zlatar Violić je istaknula: – Grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija posjeduju izvanredna djela hrvatske kulturne baštine. Na području ove županije iz proračuna Ministarstva kulture financirano je 17 crkvica. Riječ je o vrijednoj baštini baroknih crkvica. Također se radi na velikom projektu obnove zgrade Bjelovarsko-križevačke biskupije koja spada u visoku kulturnu i vrijednu baštinu Republike Hrvatske. Prvi radovi su restauratorski i oni najdulje traju. Kako bi radovi bili kontinuirani, sredstva ćemo osigurati iz svih izvora, od Ministarstva kulture, Grada, Županije i Biskupije. Osim ovih izvora, sredstva za obnovu zgrade potražit ćemo i u novim fondovima Europske unije, istaknula je Andrea Zlatar Violić, ministrica kulture RH.

Nakon posjete biskupiji ministrica je u pratnji domaćina prošetala bjelovarskim korzom, a nakon toga u hotelu Central podržala kandidate za nositelje izvršne vlasti u Bjelovaru i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

U svojoj podršci ministrica je istaknula: – Iznimna mi je čast biti ovdje i dati podršku ovim ljudima sa kojima ćemo moći surađivati. Moje iskustvo u radu s Gradom Bjelovarom i Bjelovarsko-bilogorskom županijom za sada je fokusirano na obnovu baštine. Do sada je obnovljeno 20-tak sakralnih objekata. Međutim, bitna je budućnost tih objekata i način na koji će se oni koristiti. Jedan od važnih projekata u gradu Bjelovaru je obnova državnog arhiva na kojem se mora početi raditi već ovoga ljeta. Moramo napraviti novi ugovor i uvjete pod kojima će se moći napraviti suvremeni objekt sa svim digitalnim sposobnostima kakve danas arhivi moraju imati. Također je važno da ova županija ima cjeloviti program o kojem je gospodin Bajs govorio, a to je razvoj gospodarstva, poljoprivrede, turizma, ekonomije u cjelini. Trenutno u Ministarstvu imamo 180 prijavljenih projekata iz različitih županija Republike Hrvatske, ali iz ove županije nije stigao niti jedan kvalitetan projekt. I to je zaista tužna činjenica, naglasila je ministrica Zlatar Violić i dodala da neće trebati kucati na vrata Ministarstva, ona su uvijek otvorena.

Ministrica je također rekla da je Bjelovar prekrasan grad, ali možda malo preskroman. Grad koji puno ulaže u sebe, ali nije dovoljno prepoznat vani. Ovaj grad i ova županija imaju dovoljno potencijala te je potrebno raditi na posebnim vrijednostima koje ističu grad i županiju. Na kraju je ministrica posebno pohvalila Grad Bjelovar koji kontinuirano pokazuje svoje kreativne mogućnosti kao što su poznate kazališne predstave Bjelovarskog kazališta, razna kulturna događanja u knjižnici i Gradskom muzeju Bjelovar.

– To su događanja po kojima grad postoji, ali to sve ne pokazuje onaj konačni efekt, a to mora biti efekt sinergije. Zato sam danas ovdje, naglasila je ministrica Violić, jer imam povjerenje u budećeg gradonačelnika Antuna Korušeca i u budećeg župana Damira Bajsa, da će uspjeti zajednički istaknuti sve potencijale grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.