Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Jakovina propustio zatražiti obeštećenje Hrvatskih proizvođača zbog ruskog embarga

marijana petir MEP

Hrvatska svoj zahtjev nije podnijela na vrijeme, točnije rečeno, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina uopće nije podnio zahtjev za obeštećenjem naših poljoprivrednika stradalih zbog ruskog embarga.

Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske do jučer, 26.09.2014. godine nije podnijelo zahtjev za obeštećenje hrvatskih poljoprivrednika zbog ruskog embarga, odgovor je koji je hrvatska euro zastupnica Marijana Petir dobila iz Europske komisije. Naime, zastupnica Petir nakon što je vidjela u prezentaciji Europske komisije 16.9.2014. godine da Hrvatska nije podnijela zahtjev za obeštećenje naših poljoprivrednika, zatražila odgovor od Europske komisije kako bi saznala da li je u međuvremenu došlo do promijene, no nažalost niti s 26.9.2014. godine Europska komisija nije zaprimila zahtjev iz Hrvatske. Europska komisija potvrdila je da što se tiče Hrvatske, ništa se nije promijenilo u odnosu na prezentaciju od 16.9.2014.

I dok ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina spinovima obmanjuje javnost o svojim velikim zaslugama u ishođenju obeštećenja hrvatskih poljoprivrednika zbog ruskog embarga, prava je istina da ministar Jakovina „treba dobiti otkaz” (da radi u nekoj tvrtki, a ne u Vladi, to bi se dogodilo davnih dana) jer je propustio podnijeti zahtjev kako bi hrvatski poljoprivredni proizvođači jabuka i mandarina te drugog kvarljivog voća i povrća dobili obeštećenje. Nižući skandal za skandalom, Jakovinino ministarstvo tako je na svojim stranicama objavilo niz netočnih i zbunjujućih informacija kako bi u maniri Poncija Pilata i ovaj put oprali ruke jer nisu reagirali kada je trebalo.

Ministarstvo poljoprivrede je priopćenjem obavijestilo proizvođače voća i povrća o provedbi Delegirane uredbe komisije (EU) br. 932/2014 оd 29. kolovoza 2014. o utvrđivanju privremenih izvanrednih mjera potpore
proizvođačima određenog voća i povrća i o izmjeni Delegirane uredbe (EU) br. 913/2014. Tamo piše i da je ta Uredba stavljena izvan snage. Novom Uredbom se od 10. rujna 2014. do daljnjeg se obustavlja zaprimanje obavijesti država članica za izvanredne mjere u skladu sa Delegiranom uredbom Komisije (EU) br. 932/2014 zbog prekoračenja iznosa od 125 milijuna eura. Naime, Agencija za plaćanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju koja provodi ove mjere u Republici Hrvatskoj do daljnjeg neće vršiti zaprimanja obavijesti proizvođača za provođenje ovih mjera te će o mogućem nastavku ponovne primjene mjera prema Delegiranoj uredbi Komisije (EU) br. 932/2014 i primjeni izvanrednih mjera Ministarstvo poljoprivrede nakon 22. listopada izvijestiti proizvođače putem svoje web stranice i objavom u medijima.

S obzirom na tekstove Uredbi (koji se mogu pročitati na hrvatskom jeziku) posebno čude dijelovi priopćenja koji govore o tome da velik broj zemalja nije dobio mogućnost prijave mjere te da je ostao uskraćen za mogućnost korištenja potpora (Hrvatska je među tih 16 zemalja).

Tako se pitamo hoće li će ovo biti dovoljna motivacija predsjedniku Vlade da konačno smijeni najnesposobnijeg ministra kojeg je sektor poljoprivrede u Hrvatskoj imao ili će nastaviti funkcionirati po modelu „s kim si, takav si”, tek nam ostaje za vidjeti.

Ovo priopćenje stiglo je od gđe Marijane Petir, MEP, vezano uz odgovor Europske komisije (26. rujna 2014.) da Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske nije podnijelo zahtjev za obeštećenje hrvatskih poljoprivrednika zbog ruskog embarga.

Pročitajte još