Crosst.hr

Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva ponovo u Bjelovaru

vrdoljak u bjelovaru 1

Ministar gospodarstva Republike Hrvatske Ivan Vrdoljak u Bjelovaru je već česti gost, a sve, kaže, na poziv Damira Bajsa, nezavisnog kandidata za župana Bjelovarsko-bilogorske županije.

Ministar je tom prilikom rekao: – Posjetio sam Bjelovarsko-bilogorsku županiju prije mjesec dana i obišao prerađivačke tvrtke, a sve zbog objave operativnog programa u vrijednosti 120 milijuna kuna, koji je objavljen prošli tjedan. Normalno je obići tvrtke prije objave programa i moj obilazak tvrtki nije bila kampanja već ozbiljni razgovori s vodećim ljudima tih tvrtki. Točnije, razgovarali smo s njima kako se mogu prijaviti, kako napisati tekst i sve ostale važne informacije vezane za natječaj. Ako razmišljamo o dugoročnom razvoju, onda se moraju otvoriti granice. I sada se nalazimo u drugom tranzicijskom periodu. Ulazimo u Europsku uniju koja nam pruža tržište od 500 milijuna ljudi. Imam veliku želju da mi budemo jedna mala zemlja koja će ponuditi najbolje. Mi to možemo jer imamo znanje, reference, sirovinu, jednom riječju imamo konkurentnost, istaknuo je Vrdoljak. Ono što je neizostavno, a to je rekao i Bajs, drvna industrija će biti ključna jer smo već napravili korak dalje. Taj korak dalje je da smo klasterizirali industriju i mi ćemo samo kroz klastere moći pratiti i hrvatskim budžetom i europskim strukturnim kohezijskim fondovima razvoj konkurentnosti inovacija i tehnologija u strateškim industrijskim granama. To su bili prijedlozi i ljudi iz industrije. Oni to najbolje znaju, njih treba samo malo poslušati, naglasio je Vrdoljak.

Nakon upoznavanja javnosti s koracima dalje u industriji, ministar se osvrnuo na lokalne izbore i na kandidate koje on podržava, istaknuvši: – Bitno je tko su ti ljudi, što govore i koje programe imaju za budućnost ovog grada i županije. Gospodin Korušec je bio gradonačelnik 4 godine i ima dovoljno iskustva za još bolji Bjelovar. Damir Bajs je bio župan u tri mandata i jedan mandat ministar turizma, što je više nego dovoljno da krene odmah s radom kada postane župan, bez ikakvog razmišljanja.

Na kraju je ministar rekao: – Ministarstvo gospodarstva i ja osobno, zajedno sa svim svojim pomoćnicima i zamjenikom Alenom Leverićem dajemo podršku Damir Bajsu i Antunu Korušecu. Dajemo podršku ljudima sa kojima je ugodno, pametno i dobro raditi. Znam sigurno da će rad s ovim ljudima donijeti dobre rezultate, naglasio je Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva Republike Hrvatske.

Na kraju je ministar odgovorio i na nekoliko pitanja novinara. Prvo je bilo “Kako komentira izjavu premijera Milanovića prilikom boravka u Bjelovaru, koji je na pitanje o učestalim posjetima ministara iz HNS-a i njihovoj podršci neovisnih kandidata, rekao: ‘To je njihovo pravo, a mi u SDP-u to nećemo raditi jer to je ispod našeg standarda'”?

Ministar Vrdoljak je odgovorio: – Ja ovo radim u popodnevnim satima. Ja volim svoju stranku i svoje ljude, ali i svoje neovisne kandidate. Bio bih dovoljno neozbiljan kada ne bih iskoristio to pravo. To je moj standard.

Na pitanje “Hoće li često dolaziti u grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorsku županiju i nakon lokalnih izbora?”, ministar je rekao: – Naravno da ću dolaziti i još više. Ja dolazim po pozivu svojih kolega. Oni su ti koji me zovu i koji me vuku za rukav. Vjerujte da me najviše zovu iz najrazvijenih županija, a najmanje iz moje Slavonije. Opet ponavljam, svima koji dođu u Ministarstvo moja vrata su uvijek otvorena. Čak i da sam zločest, a nisam, i da nemam namjeru doći, a imam, ova dva čovjeka bi me dovela u situaciju da moram biti njihov gost, istaknuo je Vrdolajk.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak potvrdio je svoju podršku Antunu Korušecu za još jedan mandat za gradonačelnika Grada Bjelovara. Tom prilikom Korušec se zahvalio i rekao: – Ne želim oduzimati puno vremena i ponavljati što smo govorili na prethodnim tiskovnim konferencijama, ali ću vrlo kratko iznijeti nekoliko novih informacija o gradu Bjelovaru.

Korušec je tako rekao da na području Bjelovarsko-bilogorske županije, Grad Bjelovar kao glavno sjedište županije zapošljava više od 60% radnika, a od ukupnog prihoda naše županije više od 60% ukupnog prihoda. Korušec je također iznio i potpisivanje ugovora za besplatno reklamiranje poslovnih subjekata i OPG-a na e-portalu, kao i dobivanje certifikata BFC, koje je grad Bjelovar dobio ispunjavajući sve uvjete za stjecanje ovog znaka. Ovaj certifikat označava uspostavljenu poduzetničku klimu na lokalnoj razini, u skladu s međunarodnim standardima. Osim ovih gradskih mjera, Korušec je iznio i certificiranje seljačkih tržnica. Ovih dana u gradu Bjelovaru bit će dodijeljeno 29 certifikata obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i proizvođačima proizvoda sa sela. Prema podatcima Grad Bjelovar će biti 8. grad u Republici Hrvatskoj čija će tržnica biti certificirana.

– Također, rekao je Korušec, prema analizi britanskih novinara, naša tržnica proglašena je među 5. najboljih tržnica u Hrvatskoj.

Na kraju Korušec je rekao: – Usuđujem se reći da je Grad Bjelovar dostigao zavidnu razinu i pozicionirao se u društvenim djelatnostima na zavidnoj i visokoj razini svih programa. Ono što moramo raditi u budućnosti je zadržati to i nastaviti sa još intenzivnijim radom.

Damir Bajs, kandidat za župana Bjelovarsko-bilogorske županije u svom predstavljanju je rekao: – Kada postanem župan, moj zadatak je ponovo staviti županiju na gospodarsku kartu Hrvatske i početi raditi punim tempom. Nakon što sam tri mandata bio župan, to uopće neće biti problem. Prvo moramo napraviti rebalans proračuna i osigurati sredstva gospodarstvenicima i poljoprivrednicima kako bi se mogli prijaviti na strukturne fondove EU. Činjenica je da naši gospodarstvenici i poljoprivrednici nisu do sada trebali pomoć, kao da smo najrazvijenija županija. Naša obveza je pomoći tim ljudima i lobirati za njih. Moramo prekinuti te negativne trendove i krenuti u smjeru dizanja gospodarstva. Vremena nemamo puno i moramo početi raditi. Bajs je također rekao da nije potrebno naglašavati koliko je važan dobar odnos i suradnja Županije s Ministarstvom gospodarstva.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.