Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Ima li Hrvatska Ministra poljoprivrede?

hsp za selo 2014

Prije punih godinu dana Hrvatska stranka prava je po ulasku Hrvatske u EU serijom presica i priopćenja upozoravala na teško stanje u hrvatskoj poljoprivredi i tada je zahtijevala hitno donošenje nacionalne poljoprivredne strategije.

Nažalost, do današnjeg dana Hrvatska nije izradila ni jedan strateški dokumenat o razvoju hrvatskog sela i poljoprivrede.

Od prošle godine sitacija se drastično pogoršala jer ni dan danas, 15 mjeseci po ulasku u EU nitko od poljoprivrednika nema točne informacije što je to ispregovarano s Europskom unijom i na što su naši pregovarači pristali. Spoznaje o dogovorenom s EU hrvatskom seljaku bi puno pomogle u daljnjem planiranju svog rada, a ovako nažalost sve što se radi je neorganizirano i tjera ljude sa sela.

Mi u HSP-u smatramo da je takovo ponašanje mjerodavnih prema hrvatskom selu i seljaku jako štetno, jer brigom za hrvatsko selo i seljaka štite se temeljni nacionalni interesi RH. Ostankom ljudi na selu čuva se hrvatski nacionalni prostor koji bez stanovništva polako to prestaje biti.
tihomir-grdinic.jpg” style=”border: 0; float: left; margin: 10px 10px 10px 0;” alt=”Bjelovar info medij” width=”350″ height=”433″
Nakon mnogih dopisa i poruka u Stranku te nakon obavljenih razgovora s nezadovoljnim poljoprivrednicima s područja Bjelovarsko-bilogorske županije HSP će se aktivnije uključiti u problematiku vezanu za stanje u hrvatskoj poljoprivredi, a u prilog tomu govori i formiranje Povjerenstva za Selo i Poljoprivredu koje je svoju prvu sjednicu održalo u Novoj Rači 24.8.2014. godine.

Ministarstvo poljoprivrede je u gomilu loših i netransparentnih odluka nedavno donijelo i Uredbu kojom su htjeli zabraniti točenje plave nafte u kanistere, bačve i dr. S datumom stupanja na snagu od 1.9.2014. Nakon mnogih kritika i negodovanja našeg članstva i intervencije Hrvatske poljoprivredne komore tu odredbu su brzo povukli. Prije samog povlačenja Uredbe vidjeli smo stampedo traktora s kanisterima i bačvama na benzinskim pumpama. Još jedna nerazumna i nepripremljena odluka ministra Jakovine koja je ovaj put na sreću povučena na vrijeme.

Ovo je još jedan od dokaza da nam je hrvatski seljak i selo u teškoj poziciji i da je nužno hitno nešto mjenjati. Jer iz ove odredbe može se zaključiti da oni koji bi trebali biti servis seljacima i pomagati im u radu da postignu bolje rezultate i postanu konkurentni, jednostavno ili neznaju svoj posao ili možda izvršavaju ono što samo oni znaju šta su ispregovarali s Europskom unijom. Najbolje bi bilo promjeniti Ministra poljoprivrede.

Stoga HSP ponovo upozorava mjerodavne da hitno nešto poduzmu, jer nažalost svakim danom je sve gore, nečinjenjem se radi velika šteta hrvatskim seljacima, a još gore je to da zbog te nebrige i nečinjenja postajemo nekonkurentni i time uništavamo hrvatsko selo, a seljaka prisiljavamo da napusti poljoprivredu.

Da bi se postojeće stanje promjenilo HSP zahtijeva hitno donošenje Programa nacionalne poljoprivredne strategije, s jasnim ciljevima. Program mora poljoprivredniku biti u svakom trenu na uvidu, a njime se moraju rješiti:
– poticaji (mora se znati kada će biti, za koji oblik proizvodnje i u kojem iznosu),
– otkup i prodaja poljoprivrednog zemljišta,
– nekontrolirani uvoz stoke (zaštita domaćeg simetalskog goveda, jer uvoznici uvezu telad iz inozemstva i kad napune dva tjedna u Hrvatskoj postaju „domaći“ i kasnije postižu istu cijenu),
– zabrane uvoza nekvalitetne robe,
– problem zaduženosti hrvatskih seljaka,
– legalizacija poljoprivrednih objekata,
– pomoć mljekarima,

HSP traži hitno rješavanje problema, jer ne želimo da nam i hrvatski seljaci napuštaju Hrvatsku i završavaju kao pomoćna radna snaga u Eurobskoj uniji.

Povjerenstvo HSP-a za selo i poljoprivredu
Tihomir Grdinić

Pročitajte još