Crosst.hr

HSS-ovci obilježili obljetnicu rođenja braće Radić

hss radic 2015 1

Svoju tradiciju obilježivanja obljetnice rođenja Stjepana Radića, osnivača HSS-a nastavili su članovi gradskog ogranka HSS-a Bjelovar.

hss_radic_2015_2.jpgZdenko Kramarić, predsjednik Gradske organizacije HSS-a u četvrtak, 11. lipnja 2015., a povodom obljetnice rođenja velikog hrvatskog političara Stjepana Radića i njegovog brata Antuna Radića zajedno sa svojim suradnicima položio je vijenac na bistu u parku na Radićevom trgu u Bjelovaru.

Stjepan Radić se rodio u selu Desnom Trebarjevu 1871. godine. Isti dan, tri godine prije Stjepana rodio se njegov brat Antun Radić. Tako su braća dijelila rođendan. Povodom njihove obljetnice rođenja u njihovom rodnom mjestu Trebarjevu, počast su odali predstavnici Županijske organizacije HSS-a.

Stjepan Radić se u okolnostima velikosrpskog hegemonizma zauzimao za samostalnu hrvatsku državu. Zbog tog razloga je organiziran atentat na njega, a Radić je nekoliko dana nakon toga preminuo od posljedica ranjavanja. Svoju je potporu njegovom djelu narod pokazao i masovnim dolaskom na njegovu sahranu.

Stoga se u Hrvatskoj obilježava sjećanje na „Lipanjske žrtve, dan kada je izvršen atentat na HSS-ovce u beogradskoj Skupštini.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.