Crosst.hr

HSP: Za očuvanje hrvatskog sela nužna je reforma poticaja

2015 8 hsp 1

Hrvatska stranka prava kroz svoje političko djelovanje uvijek se zalagala za pošteniju i pravedniju raspodjelu poticaja na koje hrvatski seljaci imaju pravo.

Budući se poljoprivredna politika u Hrvatskoj vodi tako da od poticaja najveću korist imaju veliki proizvođači, dok mali imaju velike probleme da ostvare pripadajuće poticaje nužno je redefinirati politiku poticaja.
Povjerenstvo za poljoprivredu HSP-a je na svojoj redovitoj sjednici u kolovozu razmatralo sustav poticaja u određenim segmentima, razmatralo praktična iskustva malih proizvođača s terena, a iz rasprave izrodilo se nekoliko prijedloga.
Hrvatska stranka prava nije za ukidanje poticaja, čak bi ih u određenim granama poljoprivrede povećali. Kao primjer ističemo potrebu povećanja poticaja za uzgoj domaćeg simetalca i uzgoj stočne hrane koju ne proizvodimo u dovoljnim količinama za vlastite potrebe.
Glavni prijedlog je da se poticaj isplaćuje po količini proizvedenog uroda, a ne kao do sada po hektaru zasijane površine. Što više proizvedeš više novaca dobiješ. Time bi se stalo na kraj “lažnim seljacima” i ljudima koji iskorištavaju poticaje na razne načine. A povećala bi se proizvodnja.
Time bi se izbjegle anegdotalne situacije kada je jedan veliki proizvođač na njivi od 10 hektara posijao samo 4 reda kukuruza uz vanjski rub parcele i za to dobio poticaje na ukupnu površinu i to još za ekološku proizvodnju za koju su poticaji 25 % veći.
Drugi predlog je poticaj na tovljene bikove. Trenutno je na snazi pravilo koje omogućava samo velikim proizvođačima koji tove bikove da koriste taj poticaj.
Hrvatska stranka prava predlaže da i mali proizvođaci imaju pravo na taj poticaj pa makar proizveli jednog bika na godinu.
Izostankom ovog poticaja mali proizvođači propadaju, a ministarstvo poljoprivrede poticaje isplaćuje smo velikim proizvođačima, a ovaj tradicionalni oblik proizvodnje se polako gasi na hrvatskom selu. A upravo ti mali proizvođači su glavna karika na očuvanju pasmine domaćeg simentalca, jer veliki proizvođači uglavnom uvoze telad iz zemalja EU i na njih dobivaju poticaje.
Dakle ministarstvo poljoprivrede mora redefinirati sustav poticaja u ovom segmentu i dati šansu malim proizvođačima na hrvatskom selu da rade i da prežive.

HRVATSKA STRANKA PRAVA
Povjerenstvo za selo i poljoprivredu
Tihomir Grdinić

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.