Crosst.hr

HSP: Ministre kada će biti poticaji i u kojoj mjeri ???

2016 03 hsp 1

Javno pitamo ministra poljoprivrede Romića, kada će biti poticaji i u kojoj mjeri ???

Hrvatska poljoprivreda ovakvim načinom gospodarenja i Ministarstvom poljoprivrede koje je ministarstvo svega, a najmanje poljoprivrede je u ovom trenutku na izdisaju. Stalna obećanja i laži, seljake tjeraju od poljoprivrede. Pa tako obećanje o isplati poticaja koje je bilo obećano još 31.siječnja, pa je rečeno krajem veljače, pa onda u ožujku. No od toga svega nije se izvršilo ništa, jedino kako saznajemo da su još uvijek u tijeku isplate prvog dijela potpora za 2013. godinu. Između ostalog i za ekološku poljoprivredu onim korisnicima koji su zadovoljavali uvjete ekološke proizvodnje.

Da li u Ministarstvu poljoprivrede znaju da su naši seljaci u blokadi, računi su im blokirani za sitne iznose novca koje ne mogu podmiriti. Što je sa izjavom bivšeg ministra Jakovine od 17. siječnja kada je rekao da će Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u sljedećih petnaestak dana početi isplatu izravnih plaćanja poljoprivrednicima, koja se prvi put dijelom isplaćuje i iz proračuna EU. Za poticaje je predviđeno petstotinjak milijuna kuna više nego prošle godine, pa je tako za izravna plaćanja poljoprivrednicima namijenjeno 2,4 milijarde kuna, od čega 722 milijuna kuna iz EU proračuna, a 1,7 milijardi iz državnog proračuna.

Javno pitamo ministra poljoprivrede Romića, kada će biti poticaji i u kojoj mjeri? Rekao je čim se donese proračun da se kreće sa isplatom poticaja. Ministre, ako ne bude poticaja to će biti zadnji čavao u lijesu hrvatskim seljacima. U slučaju da se poticaj prvi dio isplati poslije travnja, seljaci ne budu posijali kukuruze i na tome će profitirati uvozni lobi. Ako se to desi znat ćemo kome paše da naša poljoprivreda i seljak propadne. Na Vama je velika odgovornost, ne dopustite da nam se poljoprivreda ugasi, a sela nestanu.

Povjerenstvo HSP-a za selo i poljoprivredu
Tihomir Grdinić

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.