Crosst.hr

HSP: Ministre Jakovina žurno donesite Pravilnik o doniranju hrane, djeca će nam gladna ići u ško

donacija hrane

Pravilnik o doniranju neprodane hrane iz trgovačkih centara u Hrvatskoj nije donešen, iako ga je ministar poljoprivrede Jakovina najavljivao još u ožujku 2015. godine.

Ako znamo da se godišnje u prosjeku u Hrvatskoj baci 90 kilograma hrane po stanovniku (oko 400 000 tona) i ako znamo da imamo ogroman broj praktički gladnih ljudi ovo otezanje s donošenjem Pravilnika je jednostavno neprihvatljivo. Svaki dan otezanja s donošenjem Pravilnika je još jedan dan agonije za ljude koji preživljavaju od pomoći drugih.Iz iskustva drugih Europskih zemalja znamo da postoje veliki otpori trgovačkih centara kojima je hranu pred istekom roka trajanja jeftinije zbrinjavati uništavanjem nego je donirati potrebitima. Pitanje koje se postavlja je gdje je tu etičko odgovorno poslovanje i briga za ljude u potrebi i sredini gdje ostvaruju profit. Prijedlog HSP-a je da svi supermarketi veći od 400 metara četvornih, moraju ubuduće pokloniti neprodanu hranu humanitarnim organizacijama ili bankama hrane s kojima će sklopiti ugovore. Oslonac bi im pri tomu trebale biti jedinice lokalne uprave i samouprave, gradovi i županije.

Smatramo da također moramo iznaći model za doniranje viškova hrane koje imaju naši OPG-ovi, jer u sadašnjem sustavu je to neizvedivo i kontraproduktivno po same proizvođače hrane koji žele jedan dio viškova donirati u humanitarne svrhe.Istodobno bi Vlada RH „oprostila“ PDV na doniranu hranu, naravno uz sve primjerene mehanizme kontrole zdravstvene ispravnosti, sigurnosti i kvalitete donirane hrane, s ciljem spriječavanja zloputreba i doniranja neupotrebljive hranne.

Ako znamo da danas u Hrvatskoj Slavoniji, nekadašnjoj „tvornici hrane na otvorenom“ imamo djece koja gladna dolaze u školu, a njihovi roditelji im ne mogu priuštiti ni jedan čestit obrok dnevno tražimo ŽURNOST u donošenju Pravilnika o doniranju hrane.Školska godina počinje za tjedan dana. Kakva nam je gospodarska situacija i koliko je u Hrvatskoj nezaposlenih uvjereni smo da će ove školske godine biti još veći broj školske djece kojoj je potrebno osigurati bar jedan obrok u školi.

Ministre Jakovina požurite, DJECA SU NAM GLADNA!

HRVATSKA STRANKA PRAVA
Povjerenstvo za selo i poljoprivredu
Tihomir Grdinić
foto: PrtScr hrt

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.