28. studenoga 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

HSP AS predao u Hrvatskom saboru peticiju protiv nasilnog uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru

U organizaciji HSP AS Podružnice Vukovar provedeno je prikupljanje potpisa za peticiju protiv nasilnog uvođenja dvojezičnosti i ćirilice u Vukovaru, među punoljetnim stanovnicima Vukovara i prigradskih naselja.

HSP AS u svom programu Domovinski rat tretira kao temelj moderne hrvatske države. U svom programu ima ugrađene vrijednosti koje su nastale iz takvog Domovinskog i obrambenog rata. HSP AS smatra da su najveću žrtvu u stvaranju i očuvanju suverene, samostalne i nezavisne RH podnijeli Vukovar i njegovi stanovnici. Na tom tragu HSP AS smatra da bi uvođenje dvojezičnosti i ćirilice u gradu Heroju, Vukovaru bila degradacija i poniženje svega navedenog.

Prikupljenih 4343 potpisa i peticiju stranačko vodstvo na državnoj razini, vodstvo HSP AS Vukovarsko-srijemske županije i Podružnice Vukovar predalo je predsjednici stranke i saborskoj zastupnici Ruži Tomašić. Ona će iste proslijediti predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki te u ime HSP AS kao parlamentarne stranke tražiti od Hrvatskog sabora da se raspravi mogućnost odgode provođenja Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. U istoj peticiji HSP AS traži od Vlade RH da se prije provođenja ovog Ustavnog zakona provede Zakon o popisu birača koji propisuje da svi birači upisani u popis birača moraju imati osobne iskaznice, a u slučaju neispunjavanja ni jednog od navedenih zahtjeva HSP AS traži da se uvede moratorij od 10 godina za odgodu provedbe zakona o dvojezičnosti.

Nakon svečane predaje prikupljenih potpisa održana je istom prigodom 30.01.2013. (srijeda) u 11,55 h, konferencija za medije pod nazivom “5 do 12”. Konferencija je održana u Hrvatskom saboru a istu je otvorio Glavni tajnik stranke Pero Ćorić. U ime Podružnice Vukovar nazočnom velikom broju elektronskih i tiskovnih medija obratili su se predsjednik Podružnice Vukovar i predsjednik ŽV HSP AS VSŽ prof. Marijan Pavliček, te predsjednik Časnog suda stranke na razini RH i predsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara u ostavci Tomislav Džanak. Zadnji govornik na konferenciji za medije bila je predsjednica stranke Ruža Tomašić. Govorili su o razlozima prikupljanja peticije, borbi za prava svih građana grada Vukovara te o štetnim posljedicama najavljenih aktivnosti od strane Vlade RH, Ministarstva uprave i gradonačelnika Grada Vukovara iz redova SDP-a.

Za svako nasilno provođenje dvojezičnosti i uvođenje ćirilice u Vukovaru HSP AS smatra odgovornim Vladu Zorana Milanovića i smatrat će ih odgovornim za sve eventualne posljedice koje bi jedan takav nerazuman i politikantski čin izazvao. Direktna posljedica takvih politikantskih poteza i najava je “četnički dernek” u Borovu Selu na pravoslavni Badnjak ove godine te pozivnica za Dan Osnovne škole “Trpinja” napisana ćirilicom i sa slikom hrama Sv. Save u Beogradu. Na to je već HSP AS javno i medijski ukazivao.

Slične objave