Crosst.hr

HSLS BBŽ o stanju u državi i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

hsls konferencija XI 2013 1

Stanje u gospodarstvu, poljoprivredi i zdravstvu te novoj poreznoj politici bile su teme konferencije za novinare HSLS-a Bjelovarsko-bilogorske županije. O svim tim temama govorili su HSLS-ovi županijski vijećnici, a prema stručnoj zastupljenosti istaknuo je predsjednik županijskog HSLS-a Alen Baščevan.

BRUNO-ZADRO.jpg- U tijeku je reforma zdravstva u Hrvatskoj, ali to nije ništa novo jer zdravstvo je u krizi od kada imamo državu, istaknuo je u svom izlaganju Bruno Zadro, županijski vijećnik. Što se tiče naše županije u njoj nije više u pitanju kriza zdravstva, mi imamo krizu zdravlja. Naše stanovništvo je sve starije, sve bolesnije, troškovi života su sve viši, platežna moć je sve lošija, narod živi sve gore i Zagreb mu je sve dalje. Jer što vrijedi i ako ćemo dobiti brzu cestu kada građani naše županije neće imati ni za kartu da naprave pretrage u Zagrebu. Problem naše županije u zdravstvu nije problem ni opreme ni zgrada. Problem su kadrovi. Nama kronično nedostaje kadrova posebice visoko profiliranih i nažalost trendovi su takvi da će se taj problem sve više zaoštravati, istaknuo je Bruno Zadro, inače i liječnik u bjelovarskoj Općoj bolnici.

Na temu porezne politike osvrnuo se Damir Lujanac, HSLS-ov županijski vijećnik, a dao je i ocjenu SDP-ovoj Vladi za koju kaže da nije odradila reforme, već se samo bazirala na promjenu porezne politike putem koje želi namaknuti što više novca.

– Tu poreznu politiku mijenjaju svako malo pa je tako ministar financija najavio kao hit za iduću godinu porez na nekretnine. Mi ćemo od Županijske skupštine jasno tražiti da se odredi prema tom porezu. Jer taj porez će u našoj županiji i sličnima dovesti do dubokih socijalnih šteta. Ne može se naša županija uspoređivati sa Splitom, sa Zagrebom ni s Pulom ili pak Istarskom županijom. Jer vrijednost nekretnina u BBŽ je ispod svih pa čak i vrijednosti gradnje. Ono što je najporaznije za našu županiju je devastacija seoskog prostora ističe Lujanac.

Nenad Rajčević osvrnuo se na poljoprivrednu politiku ističući kako su cijene poljoprivrednih proizvoda godinama ostale iste, dok su troškovi proizvodnje enormno rasli. Zaliha više nema, a poljoprivrednici su sve što su imali uložili u farme i objekte i sada jedino što im je preostalo je da se bave poljoprivredom.

– Imali ste prilike čuti iz područja zdravstva, gospodarstva i poljoprivrede kako se vodi politika države i kakav utjecaj ima na građane naše županije, objasnio je razloge sazivanja tiskovne konferencije predsjednik županijskog HSLS-a Alen Baščevan. Naravno da aktualna županijska vlast nije dovoljno moćna da bi mogla utjecati na zakone koji se donose, međutim može kroz određene mjere pomoći građanima županije. Mi smo u ovih šest mjeseci pratili rad aktualne županijske vlasti i župana. Do sada aktivnosti koje je poduzeo župan u smislu zapošljavanja pokazuju da se stvara jedna kadrovska jezgra koja nije stranačka i koja je prvi preduvjet za micanje županije sa začelja konkurentnosti u Hrvatskoj. Takvu politiku možemo podržati, ne bezuvjetno, a ako treba za svaku skupštinu ćemo se odrediti i imati svoj stav poručio je Baščevan.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.