Crosst.hr

Hrvatski laburisti na bjelovarskom korzu

laburisti korzo XI 2013 1

Kako se moglo doznati na konferenciji za novinare koju su u utorak organizirali članovi bjelovarskog ogranka stranke Hrvatski laburisti, ova stranka se ne slaže zbog umanjivanja prava radnika koje bi uvođenje novog paketa zakona donijelo za radnike.

Prema njihovim materijalima, tjedan bi bio 56 satni, a bez točne definicije preraspodjele radnog vremena. Dobna granica za stjecanje prava na mirovinu podigla bi se sa 65 na 67 godina za žene i muškarce. Što se tiče Zakona o povremenim poslovima, i tu bi se umanjila sva prava iz Zakona o radu koji je sada na snazi.

– To znači da ćemo morati raditi 56 sati tjedno na neodređeno vrijeme do 67. godine života na kupone! – tvrde u Hrvatskim laburistima. Ova je akcija pokrenuta u više desetaka gradova kako bi građane upozorila na oduzimanje prava.

Kako se moglo doznati na konferenciji koja je bila organizirana na korzu, novim Zakonom o radu predviđa se mogućnost da radnici odlukom poslodavca moraju raditi i 56 sati na tjedan, a radnici će za ovakvu preraspodjelu morati potpisati poseban pristanak, dok prema Zakonu ne smiju biti kažnjeni ako odbiju raditi više od 48 sati tjedno. Hrvatski laburisti su mišljenja da radnik i poslodavac nisu u istom položaju pa je realno za očekivati da će poslodavci pokušati iskoristiti svoj položaj i tražiti od radnika da mu odrađuje dnevnicu i pol, a da se mnogi radnici neće usuditi takav zahtjev

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.