Crosst.hr

Hrvatska seljačka stranka BBŽ progovorila o problemima OPG-a

2015 8 hss 1

Provedba mjera ruralnog razvoja je nevaljana. Na konferenciji za novinare održanoj u srijedu, Dinko Pirak, predsjednik HSS-a Bjelovarsko-bilogorske županije rekao je da Vlada ne vodi brigu o malim poljoprivrednicima.

Članovi HSS-a ugostili su na konferenciji Miju Latina, predsjednika Hrvatskog seljačkog saveza koji je rekao da se mnogi seljaci svakodnevno obraćaju Savezu kako bi dobili informaciju o provedbi mjera ruralnog razvoja koje su raspisane od strane Ministarstva.

– Mjere za potporu u ulaganje u poljoprivredna gospodarstva te mjera ulaganja u preradu su raspisane, a još nitko nije vidio popis tko je prošao na tom natječaju. U mjeri 4.1 bilo je predano 1200 zahtjeva. Predviđeno je 370 milijuna kuna, a ministar je zatražio i dobio povećanje fonda. Ima jako puno zahtjeva što je dobro jer se vidi da ima projekata. Nije dobro što se ne zna čiji je zahtjev prošao. Nagađa se da je prošlo 128, neki tvrde 140, a neki dan ministar je rekao da je prošlo 240, rekao je Mijo Latin i prigovorio kako je dio klauzula u natječajima mijenjan mimo direktiva EU, pa su se zato i tvrtke mogle javiti na te mjere.

Josip Dekalić, jedan od članova HSS-a i sam je prijavio na natječaj svoj OPG. Njegovo iskustvo podijelio je s novinarima.
– Slušamo godinama kako će ulaskom u EU biti sredstava za razvoj ruralne Hrvatske. Ministarstvo je zaposlilo stotine ljudi, a svi su nepripremljeni. Javilo se 1270 projekata, a po današnjim podatcima će samo 180 dobiti sredstva. Žalosno je što među tim koji će dobiti su samo velike tvrtke. Moj sin i ja se bavimo proizvodnjom mlijeka. Imamo 70 krava. Išli smo na oko 260 tisuća kuna plus naš dio. Da su prošli samo takvi mali kao mi, koliko tih programa bi prošlo? Platili smo 30 tisuća kuna samo konzultanta. Ovo je zadnji udarac na selo uz ostale mljekarske probleme. Htjeli smo kupiti traktore i mehanizaciju da lakše obrađujemo zemlju, a od toga neće biti ništa. Vlastiti novac smo potrošili na konzultacije. Trebala se izraditi studija i financijski plan na koji način ćemo opravdati ta sredstva, rekao je Josip Dekalić, načelnik Općine Šandrovac koji je i svoje sumještane nagovarao da se jave na te natječaje.

Dinko Pirak, predsjednik HSS-a BBŽ na kraju konferencije rekao je da su priče koje kruže o odlasku članova HSS-a u druge stranke neistinite.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.