Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

HDZ o ulasku Hrvatske u Eurospku uniju

hdz press11

Nakon ulaska u Europsku uniju život nam se neće odjednom značajno promijeniti, ali će svakako biti bolji, naglasio je na HDZ-ovoj tribini “Hrvatska – 28. članica Europske unije” održanoj 28. srpnja u Bjelovaru, ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.

Napretku se, dodao je, posebno mogu nadati gospodarstvenici:

– Mi ulazimo na tržište od 500 milijuna ljudi. Nema carine, nema granica, nema barijera. Svi oni u Hrvatskoj koji već danas izvoze moći će izvoziti puno više. Sve one hrvatske firme koje su konkurentne moći će svoju robu lakše plasirati u Austriju, Mađarsku, Italiju, Češku, gdje god ima interesa za njihovu robu.

Ulaskom u zajednicu europskih naroda nećemo izgubiti vlastiti identitet koji će u europskom okviru biti još zaštićeniji, rekao je Jandroković pojasnivši to na primjeru sporta. Kada gledate nogometne utakmice nacionalnih reprezentacija, zar Talijani nisu više Talijani ili Španjolci Španjolci ili Nijemci Nijemci? Jednako strastveno navijaju za svoju naciju kao što su to činili prije nego što su postali članovi Europske unije. Nitko od njih nije ostao bez svog jezika i kulture. Europska unija nam, dodao je Jandroković, neće odnijeti ni naše posebnosti poput sira i vrhnja, rakije i čvaraka.

Pročitajte još