Crosst.hr

Epidemija među konjima širi se Hrvatskom uz milijunske štete

2015 Zabrana konja HSS 1

HSS proziva upravu Bjelovarskog sajma – čiji je propust širenje influence među konjima na Proljetnom sajmu?

Da nitko od odgovornih s Bjelovarskog sajma d.o.o. ne odgovara na protestna pisma Branka Kovačića, predsjednika Hrvatske udruge uzgajivača gidranskih konja čulo se na konferenciji za novinare koju je organizirao bjelovarski ogranak HSS-a.
Zdenko Kramarić, predsjednik ogranka je u ime Gradske organizacije HSS-a zatražio da se pronađe krivac za propuste koji su doveli do širenja gripe među konjima izloženima na Proljetnom sajmu u Gudovcu.
Ivan Nekoksa, tajnik HSS-a rekao je da su se na ovu pojavu žalili izlagači konja na Bjelovarskom sajmu. – Da li je do pojave influence među konjima izloženima na izložbi Bjelovarskog sajma d.o.o. došlo zbog nečijeg propusta? Da li su odgovorne osobe Bjelovarskog sajma dopustile stvaranje ovakvog problema? Postavljamo također pitanje postoji li dokaz o izvršenoj dezinfekciji objekata za prihvat životinja. Postoje indicije da nisu te mjere sprovedene na pravilan način. Posljednjih godina je konjogojstvo RH spalo na niske grane i stoga smatramo da bi ovaj problem mogao dodatno pogoršati situaciju.

Pozivamo odgovorne da se očituju o ovom problemu jer problem nije samo ovdje, nego i na teritoriju cijele RH. Ako se utvrdi da je problem nastao na području Sajma zbog neadekvatne kontrole, pozivamo na odgovornost sve prozvane subjekte i tražimo da se plati liječenje svima koji su imali troškove. Apeliramo na BBŽ da obrati pažnju i na konjogojstvo jer se ono nalazi u nezavidnoj situaciji. Smatramo da otvaranje konjičkih staza nije rješenje za poticanje konjogojstva ako ne budu postojali konji koji će njome šetati. Influenca konja je ozbiljna bolest koja se manifestira kroz različite kliničke slike kao što je porast tjelesne temperature. Životinja se nerado kreće i vrlo malo jede, upaljena sluznica nosa, eksplozivan suhi kašalj i edem nogu. Problemi koji se stvaraju kod bređih kobila dovodi do pobačaja, kod jačeg infektivnog stanja životinja, konj ugiba. Bolest se ne liječi, nego samo sekundarne infekcije. Stvaraju se golemi troškovi liječenja. Postoje vakcine koje se koriste u humanoj medicini kod ptičje gripe, ali je jako skupo i primjenjuje se kod vrlo vrijednih uzgojnih grla. Postavlja se odgovornost zbog čega je došlo do širenja zaraze na Sajmu – rekao je Ivan Nekoksa, tajnik HSS-a.

Sajam je održan od 19. do 22 ožujka ove godine. Na konferenciji je pokazan dokument u kojem Branko Kovačić, predsjednik Udruge uzgajivača gidran konja kaže da je udruga izložila jedanaest konja koji su bili ocjenjivani od strane komisije za ocjenjivanje. Sva grla koja su bila na Sajmu pokazuju iste simptome, iako nisu iz istih staja i od istih uzgajivača. Duboki kašalj i povišena temperatura. Nakon povratka konja sa Sajma, oni su zarazili veliki broj konja u stajama u kojima borave. Na ovo je reagiralo Ministarstvo poljoprivrede koje je nakon ispitivanja uzoraka potvrdilo epidemiju. Ovaj problem nije samo u okviru ove županije, već cijele RH, a može stvoriti velike probleme u konjogojstvu.

HSS zahtjeva od odgovornih da se očituju o problemu koji se pojavio i raširio na Sajmu. – Ako nemaju sposobnog čovjeka na Sajmu, trebaju ga smijeniti. Nema niti jedne dezinfekcijske barijere na Sajmu, a traže da mi to u našim privatnim stajama imamo – rekao je Zdenko Kramarić, predsjednik bjelovarskog HSS-a. On je rekao da ne može shvatiti da se o ovom problemu nitko ne očituje. Branka Kovačića su navodno odbili kada je zatražio sastanak sa direktorom Sajma. Na konferenciji je rečeno i da nemaju saznanja da je pri istovaru konja prije ulaska na Sajam bilo dežurnih veterinara koji bi odobravali uvoz konja na izložbeni prostor. Zbog toga traže ostavku odgovornih za ovu epidemiju koja se proširila zbog neodgovornog ponašanja odgovornih osoba Sajma. O problemu se očitovao i Hrvatski konjički savez koji je zabranio dolazak na natjecanja konjima koji dolaze iz staja koje su pogođene influencom. Također je donesena naredba za mjerenje temperature sumnjivim konjima na natjecanjima. Također je zabranjeno i dolazak na natjecanja jahačima i trenerima koji borave u stajama u kojima je zabilježen slučaj pojave ove zarazne bolesti koju mogu sa konja na druge konje prenijeti i ljudi. Ovisno o intenzitetu bolesti, liječenje gripe kod konja može koštati do 2.000,00 kuna, a ponekad i više.

Zdenko Kramarić je također rekao da šteta nije samo ekonomska. – Podsjećam vas da sada dolaze u pitanje i tradicionalna konjička okupljanja kao što je blagoslov konja na Đurđevo u velikom Trojstvu na kojemu se uvijek okupljalo do pedesetak konja. Održana je u Šandrovcu utakmica prvog kola Županijskog Cupa Bjelovarsko-bilogorske županije u daljinskom jahanju na koju je od prijavljenih četrdesetak konja došlo samo jedanaest upravo zbog pojave bolesti. Tu je i odavanje počasti Zrinskima u Zrinskom Topolovcu na koju neće doći Husari sa konjima, gidrani neće smjeti doći na Terezijanu koja je gotovo nezamisliva bez husara i konja. Tu je drugo kolo Croatia Cupa u daljinskom jahanju u organizaciji Hrvatskog konjičkog saveza i Konjičkog kluba ”Bjelovar” koji je domaćin, a pitanje je koliko će konja doći na natjecanje – rekao je Zdenko Kramarić, predsjednik HSS-a. Četiri tjedna od zadnjih simptoma, konji iz staje u kojoj se pojavila influenca ne bi trebali putovati nikamo izvan svog boravišta. Sad treba sačekati odgovor prozvane uprave Sajma.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.