Crosst.hr

Delegacija HSS-a obišla bjelovarski sajam u Gudovcu te predstavila svoj izborni program

2015 9 hrg 1

Program HSS-a za poljoprivredu i selo pod nazivom Obiteljska poljoprivreda za bolju i bogatiju Hrvatsku

Kako je Jesenski bjelovarski sajam najveća poljoprivredna manifestacija bilo bi čudno da nema i Hrvatsko seljačke stranke. Tako su se predstavnici seljaka na čelu s predsjednikom Brankom Hrgom u subotu 12. rujna okupili na sajmenom prostoru u Gudovcu.

Uz predsjednika nazočili su Mijo Latin, predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza, Josip Kraljičković, ravnatelj HSS-ovog ravnateljstva za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i ruralni razvoj, Darko Koren župan KKŽ te predstavnici GO HSS Bjelovar i ŽO HSS BBŽ. Prije obilaska sajma HSS-ovci su održali konferenciju za novinare na temu „Odraz stanja u hrvatskoj poljoprivredi, stočarstvu i hrvatskom selu – manje stoke čak i na sajmu u Gudovcu!

Tako je Branko Hrg, predsjednik HSS-a na ovu temu rekao da su danas došli na otvaranje stočarske izložbe kako je pisalo u programu, ali eto javili su nam da nema otvaranja.
– Obišli smo stoku i razgovarali s proizvođačima. Čudno je da nema ministra Jakovine na poljoprivrednom sajmu i da razgovara s poljoprivrednicima. Kako bi i razgovarao, kad imamo pad proizvodnje mlijeka za skoro 130 milijuna kilograma u četiri godine sa 626 na 500 milijuna. Imamo pad broja krava sa 210 tisuća na 185 tisuća te pad broja obiteljsko poljoprivrednih gospodarstva koja se bave stočarstvom sa 17 tisuća na devet tisuća. To su rezultati nerada i ne razumijevanja ove Vlade i ministra koji je zalutao u ovaj resor. Ono što je važno danas ovdje i što smo željeli reći, a to je program HSS-a. Svi govore stranke su pred izborima i dolaze izbori, ali nitko nema programa već se samo svađaju. HSS ima program za poljoprivredu, danas ćemo ga predstaviti u kratkim crtama i podijeliti vama medijima. Želimo pokazati da nismo kao drugi i da nismo stranka koja želi raditi populistički već konkretno. Mi smo u predizbornom vremenu gdje će se preferencijalno birati. HSS neće nikada više, barem dok ja odlučujem biti trgovačka stranka, rekao je Hrg i naglasio da će se na listama boriti za preferencijalne glasove i da će tražiti samo onoliko posto učešća koliko ćemo dobiti glasova. – Niti jednog glasa više, ne želimo ništa što ne zaslužimo.
Na pitanje novinara što će biti ako HSS ne dobije niti jedan glas. Hrg je rekao da neće tako biti i da se on ne boji toga već je uvjeren da će HSS proći dobro na izborima i da će se vratiti čisto i pošteno u državnu hrvatsku politiku.

Mijo Latin, predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza je rekao da je situacija u poljoprivredi alarmantna iz godine u godinu.
– Ako govorim o sajmu u Gudovcu, onda moram reći da je svake godine sve manje reprezentativnih grla stoke koja bi trebala predstavljati naš genetski potencijal s kojim smo mi ušli u EU. Unazad nekoliko godina pada stočarska proizvodnje, i sada Slovenci imaju više grla stoke nego što ih imamo mi. Najdrastičnije je u sektoru proizvodnje mlijeka gdje ne zadovoljavamo pola naših potreba, a unazad deset godina sa 50 tisuća proizvođača mlijeka pali smo ispod deset tisuća. Većina manjih lokalnih jedinica nema sabirni centar za otkup mlijeka. Kao mjeru spasa, ovo ministarstvo izmijenilo je Zakon o državnim poljoprivrednim zemljištima i u njega uvrstilo dodjelu zemljišta bez javnog natječaja, takozvanim stočarima bezemljašima. Bilo je predviđeno 107 tisuća hektara za 10.500 gospodarstava, a od tih 107 tisuća hektara raspodijeljeno je samo 11 tisuća i 300 hektara, a ovo drugo otpalo je na šume, zarasle površine, željezničke pruge, autoceste pa čak i jezera. Ogledni primjer te uspješne mjere kako su najavljivali možemo vidjeti i danas u Širokom Polju gdje je veliki sustav ušao u posjed i pokazuje mišice seljaku, pa su morali intervenirati policija i hitna. U svim normalnim državama kada se to dogodi, ministar sam treba podnijeti ostavku, ali se nažalost to kod nas nije slučaj. Ja se nadam da će za nekoliko mjeseci hrvatski građani odlučiti i dati mu crveni karton i da će otići u povijest, ali nažalost kao ministar koji je nanesao veliku štetu hrvatskom selu. Prije tri godine, upravo ovdje tražili smo smjenu ministra da će doći do toga, ali nije bilo sluha i evo dogodilo se to što se dogodilo, rekao je Mijo Latin, predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza.

Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije govorio je o uvozu repromaterijala za najveću prehrambenu industriju Podravka. On je rekao da se sav repromaterijal za proizvode Podravke uvozi i da tu nema nigdje našeg hrvatskog seljaka i poljoprivrednog proizvođača.
Na kraju konferencije za novinare, Josip Kraljičković, ravnatelj HSS-ovog Ravnateljstva za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i ruralni razvoj predstavio je program HSS-a za poljoprivredu i selo pod nazivom „Obiteljska poljoprivreda za bolju i bogatiju Hrvatsku“. Program sadrži 27 stranica i obuhvaćena je poljoprivreda u cijelosti. Prema riječima Josipa Kraljičkovića ovaj program je za opstanak sela i seljaka, a ne odlazak sa sela i poljoprivrede.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.