Crosst.hr

Damir Bajs, nezavisni kandidat za župana BBŽ-a krenuo je u obilazak općina i njihovih OPG-a

bajs berek 2013 1

Damir Bajs, nezavisni kandidat za župana Bjelovarsko-bilogorske županije u ponedjeljak je 8. travnja 2013. godine posjetio općinu Berek i družio se s mještanima općine na njihovom lokalnom sajmu.

Kako je riječ o sajmu gdje se prodaje i kupuje poljoprivredna roba, mještani su iznijeli probleme s kojima se bore u zadnjih godinu dana. Svi problemi dobro su poznati Damiru Bajsu i jedan od koraka koji će napraviti kada postane župan, bit će rješavanje poljoprivrednih problema, koji su ove ljude doveli u dužničko ropstvo.

Nakon razgovara s mještanima općine Berek, Damir Bajs je obišao OPG-a Ivana Hađasije u Šimljanima. Riječ je o farmi koju je Damir Bajs otvorio 2007. godine kada je bio župan BBŽ-a. Nakon obilaska farme i razgovara s gospodinom Hađasijom, Damir Bajs je rekao: – Jedan važan zadatak mene kao kandidata, nije izrada plakata i velikih reklama, već obići općine i ljude koji žive u tim mjestima i vidjeti što ih sve muči. Svjestan sam svih problema naših poljoprivrednika, ali ipak želim s njima razgovarati i taj problem početi rješavati kada postanem župan BBŽ-a. Svi OPG-i koji se bave proizvodnjom mlijeka nalaze se u teškoj su situaciji. Ušli su u to, žele to raditi i to je njihov posao. Kako bi nastavili taj posao i, naravno, vidjeli budućnost u njemu, moramo dobiti potporu EU iz strukturnih fondova koji su za to namIjenjeni. Važno je pomoći tim ljudima, a prvi korak je osigurati novac iz proračuna za projektnu dokumentaciju za strukturne fondove i, naravno, lobirati za njih, rekao je Damir Bajs i naglasio: – Osim raznih subvencija za poljoprivrednike iz županijskog proračuna bit će izdvojena sredstva za projekte prema strukturnim fondovima. To je jedini način pomoći OPG-ima da izađu iz ove krize.

Ivan Hađasija, vlasnik OPG-a koji se bavi i živi od proizvodnje mlijeka, o sebi kaže: – Imam oko 50 krava, sveukupno sa pomlatkom 107 grla i obrađujem 37 hektara zemlje. Farmu sam otvorio 2007. godine i mislio sam da neće biti nikakvih problema. Tada je litra mlijeka bila 4,6 kuna, a sada 2,5 kuna. Pala je cijena mlijeka, a sve ostalo što je potrebno nama poljoprivrednicima poskupjelo je 100%. Ne znam kako preživljavam, ne vidim budućnost, farme svaki dan propadaju i ne znam do kada će i moja farma opstati. Imam 30 tisuća kuna kredita mjesečno i cijela obitelj uključena je u poljoprivrednu, dva sina koja su završila poljoprivrednu školu. Ne znam koga da krivim, ministarstvo nije uz nas, poticaji kasne.

Osim ovih problema Hađasija navodi i loše vrijeme, koje ne ide na ruku poljoprivrednicima. Sve kasni pa se pita s čim će hraniti krave.

U sklopu svog obilaska Damir Bajs zajedno s predstavnicima koalicije koja ga podupire obišao je i OPG Vlade Šenije u Gornjoj Garešnici.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.