Crosst.hr

BUZ Bjelovar organizirao tribinu – Umirovljenici JUČER DANAS SUTRA

buz 2015 central 1

Gradska organizacija stranke BUZ, Blok umirovljenici zajedno Bjelovar, organizirala je javnu tribinu pod nazivom “Umirovljenici JUČER DANAS SUTRA”. Tribina je održana u hotelu Central u Bjelovaru, a na njoj su prisustvovali predsjednik BUZ-a Hrvatske Milivoj Špika sa svojim suradnicima te predstavnici koalicijskih partnera HDZ-a, HSLS-a i HSS-a grada Bjelovara.

Predsjednik BUZ-a Hrvatske Milivoj Špika o umirovljenicima JUČER DANAS SUTRA rekao je da su umirovljenici 1991. godine imali mirovinu 70 posto prosječne plaće, a sada je to oko 38 posto.

– U ovih 25 godina nije se dogodilo ništa pozitivno što bi išlo na ruku umirovljenicima. Svjedoci smo da svake godine umirovljenički standard sve više pada. Nažalost, male mirovine povlače sve druge probleme pa tako starije generacije sve duže rade i sve više je mladih na birou. Drugi veliki problem umirovljenika su pogodnosti koje neki imaju, a neki nemaju. To se razlikuje od mjesta do mjesta. Tako umirovljenici u gradu Zagrebu imaju besplatan prijevoz, dodatak na mirovinu i druge povlastice, a to stvara nezadovoljstvo kod ostalih umirovljenika u drugim gradovima, rekao je predsjednik Špika i nastavio da BUZ želi da se položaj umirovljenika izjednači na razini Republike Hrvatske.

– To se može na više načina, a jedan je povećanje BDP-a. Samo na taj način bit će povećanje mirovina, a sve drugo kao što je zaduživanje države neće dovesti do boljeg položaja umirovljenika. Znamo da je država u ovom trenutku zadužena oko 90 posto BDP-a i ako nastavimo tom tendencijom bit ćemo u gorem položaju nego Grčka, rekao je Špika i pojasnio da i druge države imaju dvostruku zaduženost, ali imaju jaku ekonomiju koja to može podnijeti za razliku od Hrvatske u kojoj je svaki dan sve manje proizvodnih kapaciteta i sve više nezaposlenih i umirovljenika.

– Nažalost, u ove četiri godine kukuriku koalicije nije napravljeno ništa pozitivno, a sada rade neke spinove koji su naravno predizborni i bilo bi bolje da to ne rade, rekao je Milivoj Špika, predsjednik BUZ-a Hrvatske.

Špika je također rekao da u ovom trenutku imamo izjednačen broj umirovljenika i osiguranika.

– U onom trenutku kada budemo imali dva osiguranika na jednog umirovljenika, onda možemo reći da smo se iščupali iz krize i da mirovinski sustav može funkcionirati. Sada imamo prvi i drugi stup, a smatramo da je sve trebalo biti u prvom stupu i onda bi ta sredstva bila u državnom proračunu.

Na novinarsko pitanje što će BUZ u koaliciji tražiti i zahtijevati na izborima koji su pred nama, Špika je odgovorio da oni nisu demagozi i populisti, već da kreću od realne situacije državnog proračuna.

– Koliko će rasti proračun, toliko će malo iznad toga rasti i mirovine. Svako obećanje iznad toga je nerealno. Slušamo ovih dana razna obećanja, a svjesni smo da je to nemoguće. BUZ ne želi varati građane već govoriti o realnoj situaciji u kojoj se nalazimo. Važno je da u buduću Vladu neće ulaziti padobranci. Na ovoj tribini ćemo pozvati sve ljude, udruge, organizacije, naglašavam i sve one koji nisu u našoj koaliciji da predlože sposobne ljude koji će moći participirati u izvršnoj vlasti. Budući ministar socijalne skrbi ne mora biti u našoj koaliciji. Ako nastavimo još četiri godine ovako Hrvatske neće biti, a pod tim mislim na bankrot i socijalne nemire. Moramo raditi i promijeniti politiku da Hrvatska to ne doživi. Imamo želju, volju, znanje i sposobnost da ovog puta napravimo kako treba, naglasio je predsjednik BUZ-a Hrvatske, Milivoj Špika.

Špika je na kraju rekao da BUZ nije tražio mjesto ministra u budućoj Vladi.

– To su samo medijski spinovi, istaknuo je predsjednik BUZ-a.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.